Ondernemen & zzp

Onderwijsbond juicht optreden fiscus tegen ZZP’ers toe

21-02-2014 09:59

Saxion Hogescholen moet van de Belastingdienst stoppen met het inzetten van zzp’ers. Reden: onderwijs veronderstelt een gezagsverhouding, en dan is er dus sprake van een verkapt dienstverband. De Algemene Onderwijsbond juicht deze redenering toe.

Na de zzp’ers in de zorg zijn nu die in het hoger beroepsonderwijs aan de beurt. De fiscus lijkt vastbesloten hen het werken in deze sectoren onmogelijk te maken. Het verschil: ditmaal staat er een vakbond langs de kant te juichen.

Saxion Hogescholen mag van de Belastingdienst geen zzp’ers meer inzetten, meldt de Algemene Onderwijsbond AOb op zijn website. Als andere onderwijsinstellingen moeten volgen, is het grotendeels afgelopen met de inzet van zelfstandigen in het hoger onderwijs.

Pseudowerknemers

Voor de Belastingdienst past de zzp’er niet in het onderwijs, schrijft de vakbond. Op een hogeschool zou namelijk sprake zijn van een gezagsverhouding. Iemand die een serie colleges verzorgt is gebonden aan een rooster en een onderwijsprogramma. Een zzp’er zou dus niet naar eigen inzicht zijn werk kunnen uitvoeren en daarom een pseudowerknemer zijn in plaats van een zelfstandig ondernemer.

De AOb (onderdeel van de FNV) is blij dat er wordt opgetreden tegen zzp’ers. Bestuurder José Muijres hoopt dat de maatregel navolging krijgt in de rest van Nederland. “Het wordt in het hbo echt een beetje te gek. Als je bij Bouwkunde Rem Koolhaas kan strikken voor een workshop, of als Henk Hofland bereid is een reeks colleges te geven aan een opleiding journalistiek, dan kan dat via een detacheringsconstructie altijd nog.”  

Orde op zaken

Wat de vakbondsbons betreft blijft het in het HBO bij dat soort uitzonderingen. “Bij Saxion werden reguliere docenten of zelfs studiebegeleiders als freelancer ingehuurd. Die zijn beter af met een goed contract.”

“Gelukkig stelt Saxion nu orde op zaken,” aldus Muijres. “Dit is een kans om te zeggen: Hier houden we nu eens mee op. En dat geldt wat mij betreft voor onze hele sector.”

Het Platform Zelfstandige Ondernemers PZO is “zeer verbaasd” over deze actie van de Belastingdienst. De belangenorganisatie van zzp’ers maakt met name bezwaar tegen de redenering dat functies in het onderwijs niet op basis van ondernemerschap zouden kunnen worden ingevuld.

Voor eigen rekening en risico

Zelfstandigen zonder personeel drijven voor eigen rekening en risico hun onderneming. Volgens PZO is het heel gewoon dat zij daarbij aanwijzingen van opdrachtgevers in acht nemen.

“Het feit dat zzp’ers binnen een sector aan de slag gaan waar sprake is van een bepaalde structuur (rooster, examenreglementen etc.) wil niet zeggen dat er geen sprake meer is van bewust zelfstandig ondernemerschap. Om dit vast te stellen dient men het geheel van de omstandigheden te bekijken.”

PZO bestrijdt de uitspraken op de website van de Algemene Onderwijsbond, en kondigt aan hierover uitvoerig te zullen spreken met de Tweede Kamer en de Belastingdienst.

“Heksenjacht” 

Eerder kwam de fiscus al in actie tegen zzp’ers in de zorg. Ook daar lijkt sprake van een een-tweetje, zij het niet met de vakbonden maar met de verzekeraars. Die eisen eerst dat zzp’ers werken via bemiddelingsbureaus, en omdat zij via bemiddelingsbureaus werken vindt de Belastingdienst vervolgens dat zij geen zelfstandige ondernemers zijn. Een petitie tegen deze “heksenjacht” is inmiddels door meer dan 4000 mensen ondertekend.

Pierre Spaninks organiseert donderdag 27 februari De Avond van de ZZP’er in het Torpedo Theater in Amsterdam. Voor 6 euro bent u daar bij.

Ook ondernemersjournalisten moeten eten. Neem nu een abonnement op Pierre Spaninks.