In de rubriek De redactie leest geven drie redacteurs van Refresh boekentips rond een bepaald thema. We bijten de spits af met een groot cliché, namelijk ‘liefde’. Verwacht echter geen romantisch gezeur, onze redactie geeft haar voorkeur toch echt aan bijzondere relaties en liefdesdrama’s.
“Als een van de meest getalenteerde woordkunstenaars in het Nederlandse taalgebied van de laatste decennia heeft Herman Brusselmans, met zijn 40 romans en nog enige andere publicaties, mij als verveelde en vervelende scholier de ogen geopend en kennis laten maken met de zogeheten literaire liefde. De rauwe maar bijzonder prikkelende passages over de getergde schrijver Danny Muggepuut, worstelend met voetbal, seksualiteit en het staand eten van worsten, brachten verlichting in het dagelijkse bestaan in de betonnen kolos van het provinciale schooltje waar ik mijn dagen sleet.
De liefdevolle maar eerlijke beschrijvingen van al die personages die in ‘Muggepuut’, ‘De Perfecte Koppijn’ en ‘Toos’ ten tonele worden gebracht staan in scherp contrast met de soms ondraaglijke leegte van het bestaan van de licht autobiografische schrijver in deze trilogie. Deze leegte, die op fantastische manier is opgevuld met bijzondere bezoeken en onnavolgbare gepassioneerde interacties, is het meest herkenbare stempel van Herman Brusselmans. Een mooie stempel.”
“In dit boek wordt zonder namen beschreven hoe twee geliefden samen leven. Ze vloeien zo erg in elkaar over, dat het soms lijkt alsof ze een persoon zijn. Op een gegeven moment heeft hij er genoeg van, en moet zij alleen verder, en hoe moet het dan?
Ik vond dit een prachtig boek, omdat er heel intiem wordt beschreven hoe een relatie in elkaar zit. Er wordt op een hele subtiele manier besproken hoe hij en zij de liefde ervaren, en dat maakt het een fijn boek. Het geeft je een kijkje in het hoofd van een ander, en je kunt er zelf ook een boel in herkennen.”
“Roland Oberstein, een éénenveertigjarige hoogleraar economie, kampt met een geheim. Er zit namelijk een beest met hem. Een beest van woede, een beest van lust, een beest van passie. Dat maakt dat Oberstein verzeild raakt in allerlei relaties, maar uiteindelijk kil dezelfde partners afwijst. Zijn vriendin, een studente, een schrijfster die hij ontmoet in Duitsland: allemaal gaan ze een intieme relatie met Oberstein aan, die afwijkt van het standaardbeeld dat wij van relaties hebben.
Je kan beweren dat dit boek van Grunberg alleen maar over seks gaat, maar dat is niet waar. Het gaat over de grens tussen liefde en seks en met name over het beest dat in iedereen verstopt zit, dat soms losgaat. Hiermee doorbreekt hij een taboe rond onder andere SM. De persoonlijkheid van Roland Oberstein is intrigerend, de opbouw van het boek bijzonder (Grunberg schreef ooit toneelstukken, dat zie je duidelijk terug), en de perspectiefwisselingen maken het verhaal rijk. Dit boek verdient een mooi plaatsje naast Arnon Grunbergs grote hit Tirza.“
Beeld: Soeria van den Wijngaard