Politiek

Het Parool drijft schaamteloos de spot met politieke jongeren

25-02-2014 14:31

Donderdagavond was er een debat tussen de grote politieke jongerenorganisaties (PJO’s) in Amsterdam, geleid door Parool-journalist Elisa Hermanides. Deze krant besloot logischerwijs dat het in de krant van de dag erop mocht staan. Maar of het nu komt door het regenachtige weer, het 3-0 verlies van Ajax die avond, of de drie koppen geconcentreerde azijn met zuresloot-extract die Parool-journalist Hans van der Beek vlak voor het tikken van zijn stukje achterover klokte – we zullen het helaas nooit weten. Wat volgde was een onwaarschijnlijk cynisch en schoolkrantachtig artikel waarin de verscheidene PJO’s eens goed te kakken werden gezet.

Parool-journalist kwam voor gratis koffie?

”Er was een tijd dat studenten op een donderdagavond fatsoenlijk ging stappen”, zo begint Van der Beek zijn waarschijnlijk grappig bedoelde stukje. Echter zit de zaal vol studenten‚ ‘om te luisteren naar politiek godbetert’. Dat klopt, er was immers ook een tijd dat studenten zich minder zorgen hoefden te maken – daarom juist wordt er een avond lang gepraat over problemen als de verschraalde studentenhuisvesting, het vastgeroeste drugsbeleid en het Amsterdamse nachtnet dat schromelijk tekort schiet. Dit zijn echter niet de zaken waar de dienstdoende journalist zich gedurende het stuk druk om lijkt te maken. Wat Van der Beek dan toch heeft doen besluiten om te blijven, dat wordt gelukkig al snel verderop in het stuk duidelijk: ”Er is koffie en thee.”

Waar dit artikel dan wel over gaat? De verschillende voorzitters worden een aantal keren gequote door Van der Beek, die deze uitspraken ‘boven alles charmant’ vindt. “Zo vindt Anouk Levert van Dwars preventief fouilleren maart stom. (-) Schattig, 21 jaar.” Ook kan Van der Beek wel lachen om het feit dat JOVD-Voorzitter Woudric Meulmeester er niets tegen heeft om preventief gefouilleerd te worden. “Woudric ziet er namelijk uit als een Woudric”. Ook lacht de journalist zich rot wanneer Woudric het nacht-OV een ‘linkse hobby’ noemt. In dit schijnbaar op de lachspieren werkende schouwspel is de JOVD’er dan ook ‘de ster van de avond’; “Van Meulmeester gaan we hopelijk nog een hoop horen.”

Journalistieke vaardigheid laat te wensen over

Toch gaat Van der Beek daarmee voorbij aan alle goede dingen die in het debat gezegd zijn. En dat de beste man tijdens het debat zelf niet zo goed heeft willen opletten is één, echter is het des te slordiger dat hij het voor de zekerheid na heeft gelaten om nog eens na te googlen waar JD-voorzitter Floor van der Zee ook alweer van was. Niet van de Jonge Socialisten in ieder geval, iets waar door toedoen van deze journalist nu 58.000 huishoudens het tegendeel is voorgehouden. En zo is de grootste nieuwswaarde die uit dit artikel te halen valt, hoe de journalistieke vaardigheden van Parool-verslaggevers nog enorm te wensen kunnen overlaten.

“En zo kwam het toch nog goed met de jeugd van tegenwoordig”, besluit Van der Beek zijn journalistieke wanproduct, doelend op de borrel die volgde na het debat. Hoe gek moet je zijn om op een druilerige donderdagavond twee uur lang van gedachten uit te wisselen over politiek?

Hans Wiegel, Jack de Vries en Boris van der Ham

Wij vinden dit helemaal niet zo gek. Laten we deze jongeren niet daarom belachelijk maken; koester daarentegen de gedachte dat er jonge mensen zijn die zich vol passie bezighouden met politiek. Dat er in een tijd waarin mensen amper nog de stembus kunnen vinden, er in ieder geval ruim 80 jongeren in een klein zaaltje in Amsterdam zich wél druk willen maken om de toekomst van deze stad. Wij vinden dat wél een hoopvolle gedachte, in tegenstelling tot de sombere berichten dat de opkomst bij deze Gemeenteraadsverkiezingen amper de 50%-grens gaat halen.

PJO’s zijn levendige verenigingen die vele politieke talenten als Hans Wiegel, Jack de Vries en Boris van der Ham voortgebracht hebben. Daarnaast bieden zij frisse oplossingen voor de huidige problemen die Nederland teisteren, ideëen die meer aandacht verdienen. Met dit soort onserieuze huis-tuin-en keukenverslaagjes wordt die de goedbedoelde intenties van veelal idealistische jongeren meer kwaad dan goed gedaan. Zij verdienen dus meer, eerlijker en vooral beter dan dit.

Arnout Maat is persvoorlichter van de Jonge Democraten Amsterdam