Weinig mensen weten dat Zuidas ná IJburg de grootste woningbouwlocatie van Amsterdam is. In de komende drie jaar worden 2300 woningen in aanbouw genomen. Het uitzicht vanuit de woontorens is voor sommigen de grootste plus van wonen in Zuidas. Maar wil je hier ook je kind laten opgroeien?
Vorig jaar was ik op het On the Roof Film Festival op het hoofdkantoor van de VU. We zaten met een man of honderd boven op het dak. Het was prachtig warm weer. De film was goed, maar ik keek vooral naar de Boeings die van en naar Schiphol vlogen. Om half tien in de avond ploften in één keer alle lichten van Schiphol tegelijk aan. Het was feeëriek. Vanaf een hoogte zie je dingen, die je op de grond nooit ziet.
Bij de helft van de woningen in Zuidas is het uitzicht één van de belangrijkste pluspunten. Je hoeft niet eens heel hoog te zitten om van alles in het vizier te hebben: het water, het groen, de vliegtuigen. Maar alleen woontorens maakt een gebied niet leefbaar. We hebben gekozen voor een stedenbouwkundig patroon waarin hoog en laag elkaar afwisselen. In OPZUID bijvoorbeeld, een van de mooiste woonblokken waar ik ooit geweest ben, zijn er terrassen op verschillende hoogten rondom een binnentuin.
In de komende drie jaar worden er 2300 woningen in aanbouw genomen. High end koopappartementen, maar ook huurwoningen in het middensegment, met een huur van 700 tot 1100 euro per maand. Dat is een prijsklasse die je in Amsterdam heel moeilijk vindt. Tegenover de RAI is een kavel waar mensen zelf kunnen bouwen. En er komt sociale woningbouw in Zuidas.
Maar de vraag blijft: wil ik hier mijn kind laten opgroeien? Wil ik hier oud worden? Zelf ben ik al mijn hele leven verbonden aan dit gebied. Ik ben opgegroeid in de Maasstraat en later woonde ik op de Van Nijenrodeweg. In mijn tijd was Zuidas een zandvlakte waar ik graag ronddoolde. Nu loop ik hier nog steeds met plezier rond. Al het parkeren is ondergronds, het centrum is één groot wandelgebied. Het is hier rustig. Maar vooral: vol belofte. Niets zo veelbelovend als een wijk in opbouw.
Want uiteindelijk zijn het niet de woningen die een wijk maken, maar de mensen. Het diverse aanbod aan woningen zorgt ervoor dat Zuidas een gemengde wijk wordt. Dat proces is in volle gang. Door uitbreiding van de voorzieningen komt hier een nieuwe Amsterdamse mix van studenten, tweeverdieners, expats en jonge gezinnen. Bewoners hebben al gevraagd om de eerste speeltoestellen te monteren. Hier worden niet alleen deals, maar ook kinderen geboren. Wil je hier je kind laten opgroeien? Het is eigenlijk geen vraag, het gebeurt al.
Klaas de Boer, directeur Dienst Zuidas
Klaas de Boer schrijft over de ontwikkeling van één van de meest bijzondere en gemengde wijken van Nederland: Zuidas. Met nu al bijna 70.000 reizigers per dag, 650 woningen (straks 8.000), 700 bedrijven en Zuidasdok, een omvangrijk en uitdagend infrastructureel project van 1,8 miljard euro, komen hier alle aspecten van stedelijke ontwikkeling samen.