Buitenland

Turkije-deal: ‘Vooral laagopgeleide en ongezonde Syriërs worden naar Europa gestuurd’

21-05-2016 20:57

Met die Turkije-deal zit het zo: voor elke vluchteling die illegaal per bootje van Turkije naar Griekenland is gevlucht en wordt teruggestuurd naar Turkije om daar liefdevol in een vluchtelingenkamp te worden opgevangen, neemt Europa een andere (Syrische) vluchteling uit een Turks vluchtelingenkamp op. Dus, geen mensensmokkelaars meer maar alleen nog vluchtelingen uit Turkije die zijn ‘goedgekeurd’ om legaal naar Europa te mogen.

Dit gebeurt al in de praktijk, met als positief resultaat dat er nauwelijks nog mensen in bootjes van Turkije naar Griekenland worden gesmokkeld. Overigens wordt er nu wel weer meer gesmokkeld van Libië naar Italië.

Maar het lijkt er op dat Turkije met opzet vooral kansarme, laagopgeleide, zieke en zwakke vluchtelingen naar Europa stuurt, terwijl de academisch geschoolde vluchtelingen in Turkije blijven. Dit blijkt uit vertrouwelijke informatie waar Der Spiegel de hand op heeft weten te leggen.

Serieuze medische gevallen

Zo zouden de eerste vluchtelingen uit Turkije die via de deal Europa binnenkomen vooral bestaan uit ‘serieuze medische gevallen’ en vluchtelingen met ‘geen tot lage opleiding’.

Ook blijkt uit vluchtelingeninformatie verzameld door Duitsland, Nederland en Luxemburg dat Turkije toestemming voor vluchtelingen om naar Europa te reizen op het laatste moment introk. Het ging dan vaak om gezinnen waarvan de ouders hoogopgeleid zijn en in Syrië werkzaam waren als arts, apotheker of ingenieur.

Selectie

Turkije heeft vluchtelingenorganisatie UNHCR inmiddels meegedeeld dat Syrische academici voortaan niet meer onder de Turkije-deal zullen vallen. Ook zal de UNHCR daar niets aan kunnen veranderen want alle vluchtelingen die onder de Turkije-deal naar Europa worden gestuurd zijn door Turkije reeds ‘geselecteerd’. Turkije heeft het recht daarop omdat dit bij de deal hoort.