Ideaal en niet moeilijk voor de meatless monday is heerlijke tapas. Perfect om mee te nemen als je gaat picknicken, maar ook gewoon gezellig om aan een fijn gedekte keukentafel te eten. Het lastigste? De boodschappen, dat zijn er wat meer dan je reguliere pasta.
Ca. 10 hapjes
– Een halve appel
– Vijf plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
– Een bakje geitenkaas
– Acht walnoten
– Tien theelepels honing
– Een ei-geel (losgeklopt)
Aan de bak
Kraak de noten en verkruimel ze in een schaaltje. Schil daarna de helft van de appel en snijd deze in kleine blokjes. Meng deze met de kaas (verbrokkeld) en de walnoten.
Snijd de bladerdeegvellen wanneer ze ontdooit zijn diagonaal doormidden en bedek de helft van de driehoekjes met het kaas-appelmengsel. Druppel er een beetje honing op en vouw de driehoekjes dicht. Besmeer ze met een beetje eigeel bovenop en bak ze in de oven op 200 graden in een kwartiertje gaar.
Ca. 30 hapjes
– Een half casino witbrood
– 250 gram bieslookroomkaas
– 1 potje groene pesto
– 1 pot gegrilde paprika
Aan de bak
Snijd de broodjes doormidden en haal de korsten eraf. Rol de broodjes met een deegroller plat. Besmeer ze met de bieslookroomkaas met daar overheen een laagje pesto. Laat de gegrilde paprika ondertussen goed uitlekken, snijd ze open en dep ze droog met keukenpapier.
Snijd de paprika op breedte van de broodjes en leg ze op het brood zodat er een randje overblijft. Rol het brood de lengtekant op vanaf de paprika, verpak ze strak in aluminiumfolie en laat ze in de koelkast opstijven tot het eten.
Ca. 30 stuks
– Twee komkommers
– 400 gram salades naar wens (bijvoorbeeld komkommersalade)
Aan de bak
Snijd de komkommers in stukjes van ongeveer anderhalve centimeter. Verwijder de helft van de vulling en vul die met de salades. Variatie? Een klein beetje vegetarische Filet American er bovenop.
Ca. 30 stuks
– 50 gram verse peterselie
– Twee teentjes knoflook
– Twee eetlepels pijnboompitten
– Vier eetlepels olijfolie
– 20 gram verse basilicumblaadjes
– 15 gram boter
– 500 gram kerstomaatjes
– Peper en zout
Aan de bak
Pureer de peterselie, knoflook en pijnboompitten met de olie in een blender. Voeg als het enigszins gepureerd is ook de basilicum en boter toe. Pureer tot een glad mengsel en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de bovenkant van de tomaatjes af en haal ze voorzichtig leeg. Vul ze met de pesto en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Ca. 15 stuks
– 250 gram champignons
– Een bakje kruidenboter
Aan de bak
Haal de steeltjes uit de campignons zodat er een kleine holling ontstaat. Smeer er met een met kruidenboter in tot de champignon volzit. Verwarm de oven voor op 160 graden en laat ze opwarmen tot de kaas is gesmolten, ongeveer 15 minuten.
Ca. 30 stuks
– 5 grote courgettes
– 2 tomaten
– 2 fijngesnipperde lenteuitjes
– 1 eetlepel peterselie
– 100 gram geraspte kaas
Aan de bak
Snijd de courgettes in 3 gelijke stukken en halveer ze in de lengte. Haal de vulling eruit en kook ze drie minuten op klein vuur.
Snijd de tomaten zo klein mogelijk, snipper het lenteuitje en meng dit met de peterselie (ook fijngehakt) en de geraspte kaas in een kom. Verdeel ze over de courgettes en laat de courgettes ongeveer tien minuten in de oven (180 graden) staan tot de kaas is gesmolten.
Ca. 25 stuks
– 400 gram cherrytomaatjes
– 3 bolletjes mozzarella
– Plantje basilicum
– Peper en zout
Aan de bak
Snijd de mozzarella in blokjes van anderhalf bij een halve centimeter. Bestrooi ze met een beetje peper en zout. Prik een cherrytomaatje, een blaadje basilicum en het blokje mozzarella aan een sateprikker en klaar!
Ca. 20 stukjes
– 20 dadels
– Roomkaas
Aan de bak
Snijd de dadels in de lengte open. Smeer er een beetje roomkaas in.