Vluchtelingen in Nederland vinden ons land over het algemeen niet racistisch. Dat Nederland onder vluchtelingen een positief imago heeft op het gebied van discriminatie is voor 70 procent zelfs één van de voornaamste redenen om hierheen te komen.
Dat blijkt uit een onderzoek waar EenVandaag zaterdag mee komt. Het programma bezocht opvanglocaties in Almere, Haarlem, Katwijk, Nijmegen, Rosmalen, Arnhem en het Groningse Blauwestad en zeshonderd vluchtelingen kregen een vragenlijst voorgelegd.
Toch zegt een op de vijf ondervraagden (18 procent) zich niet welkom te voelen. Dat kan bijvoorbeeld komen door de diverse buurtprotesten tegen de komst van opvanglocaties. Vrijwel iedereen zegt wel eens een negatieve ervaring te hebben gehad. Twee derde voelt zich welkom.
Vluchtelingen klopten overigens ook in Nederland aan vanwege de korte procedures voor asielaanvraag en gezinshereniging. Driekwart (76 procent) vindt dat goed is uitgelegd hoe de asielprocedure werkt. Wanneer ze eenmaal hier zijn, willen vluchtelingen graag blijven, ongeacht de situatie in hun land van herkomst. In het asielzoekerscentrum (azc) voelt 17 procent zich onveilig. Een grote meerderheid (72 procent) voelt zich er wel op z’n gemak.
De toekomstverwachtingen zijn hoog gespannen, zo blijkt uit het onderzoek van EenVandaag: door extra opleidingen te volgen en goed Engels te spreken verwachten ze snel iets terug te kunnen doen voor de Nederlandse maatschappij. Slecht 2 procent van de ondervraagden wil een bestaan opbouwen in een ander Europees land.
Van de asielzoekers die aan het onderzoek hebben meegedaan komt driekwart uit Syrië, de rest vooral uit Iran en Irak. Vier op de vijf ondervraagden is jonger dan veertig jaar; 88 procent is man.
Anp