De spanningen binnen de EU lopen steeds meer op, maar het Europees Parlement is bezig de spanningen elders in de wereld te verkleinen. Zo was daar afgelopen week een nieuwe poging tot vrede in het Midden Oosten. De president van Israël, Reuven Rivlin, kwam langs om het Europees Parlement toe te spreken. De dag van het Brexit-referendum was president Abbas van de Palestijnse gebieden aanwezig. Het Europees Parlement doet zo pogingen een rol te spelen op het internationale toneel, terwijl de EU haar eigen zaakjes niet op orde heeft.
“Dan maar energie steken in een thema waar we niks over te zeggen hebben”, lijkt Europarlementsvoorzitter Martin Schulz te denken. Hij meldt afgelopen week dat Israël meer is dan een handelspartner en een politieke bondgenoot: Israël deelt de waarden van de EU. Schulz spreekt zijn afschuw uit over het antisemitisme en wil meer inspanningen om dit te bestrijden. Rivlin levert al zijn hele leven een strijd tegen intolerantie en voor democratie, leren we van Schulz. Dat doet hij zo goed, dat kandidaatlidstaten van de EU daar een voorbeeld aan kunnen nemen, aldus Schulz.
Schulz brengt graag de resolutie van het Europees Parlement van vorig jaar onder de aandacht, waarin de instelling zich uitspreekt voor een tweestatenoplossing van Joden en Palestijnen met de grenzen van 1967 en Israël als gemeenschappelijke hoofdstad. Deze staten moeten vreedzaam naast elkaar kunnen leven, meldt Schulz plechtig. Dan mag Rivlin zijn speech houden.
Rivlin doet dat in het Hebreeuws. Brussel en Tel Aviv liggen niet ver van elkaar, meldt hij. Het zijn beide kosmopolitische steden die beide met terreur te maken hebben. Hij legt vervolgens de nadruk op wat de EU en Israël bindt: voor het ontstaan van beide waren de wereldoorlogen heel belangrijk.
Er zijn krachtige banden tussen Europese landen ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Ook bij Israël is er sprake van staatsvorming, aldus Rivlin, die kennelijk de EU eveneens als een staat in wording ziet.
Rivlin ziet ook verschillen tussen Israël en de EU: de laatste probeert scheidslijnen tussen volkeren te verwijderen. Bij Israël moeten die scheidslijnen juist blijven bestaan om het voortbestaan van de staat te garanderen. Kritiek op het beleid van Israël noemt Rivlin “onwetendheid”. Critici moeten volgens hem meer geduld hebben.
“We kunnen het niet over alles eens zijn”, meldt Rivlin en hij roept de Europarlementariërs op de visie van Israël te respecteren, net als haar soevereiniteit en haar democratische proces. De staat heeft de plicht de eigen burgers te beschermen, meldt hij gedecideerd. Er kan volgens Rivlin wel vrede komen, maar niet nu. Als de Duitsers en de Fransen na duizend jaar oorlog definitief geen strijd meer voeren, kan dit in het Midden Oosten ook. Praktische omstandigheden maken het echter onmogelijk nu een overeenkomst te sluiten. Zo zijn de Palestijnen volgens Rivlin verdeeld.
Er kan momenteel geen vrede ontstaan want er is onvoldoende vertrouwen tussen de volkeren en hun leiders, aldus Rivlin. De internationale gemeenschap blijft streven naar een tweestatenoplossing, maar dat zit er momenteel niet in. Er moet niet onderhandeld worden, maar er moet vertrouwen worden gecreëerd. We kunnen daar vandaag al aan bouwen, denkt Rivlin, door de Palestijnse economie te ontwikkelen, daar een particuliere sector te laten ontstaan en het onderwijs aan te pakken. Er is meer samenwerking nodig, denkt Rivlin.
“Dank aan mijn vriend Martin Schulz voor de uitnodiging”, zegt Rivlin. We proberen in kleine stapjes te komen tot vrede. Rivlin wenst de Europese moslims en alle andere moslims over de hele wereld een mooie Ramadan toe. Applaus. Schulz prijst Rivlin voor dit mooie gebaar. “Dat is bemoedigend”, zegt hij. De zaal klapt nog eens en dan vertrekt Rivlin weer.
Zo verkleint het Europees Parlement de spanningen in het Midden Oosten. Als het Europees Parlement het voor het zeggen had, waren de spanningen tussen de EU-landen morgen ook als sneeuw voor de zon weg. Ofzo.
Chris Aalberts doet dit jaar onder de titel #Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land.