Burgemeester Van der Laan heeft de politie het lawaaiprotest bij de slavernijherdenking deze avond uiteindelijk laten opbreken. De demonstraten zijn het niet eens met de beslissing van organisator NiNsee om de herdenking en viering van de afschaffing uit elkaar te halen.
[jwplayer mediaid=”2605064″]
Burgemeester van der Laan zegt dat politie tegendemonstranten buiten gehoorsafstand zal zetten
Politie breekt demonstratie op
Burgemeester wil graag dat vervelende herdenkers weggaan uit protest, maar dat willen de vervelende herdenkers niet.
Burgemeester Van der Laan krijgt petitie aangeboden en spreekt met tegendemonstrant Leeuwin af op 20 juli in gesprek te gaan.
Terwijl de slavernij wordt herdacht met de vlaggen halfstok staan demonstranten lawaai te maken met hun tegendemonstratie.
Tientallen mensen hebben donderdagavond in Amsterdam bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij gedemonstreerd. Ze zijn het niet eens met de beslissing van organisator NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, om de herdenking en viering van de afschaffing uit elkaar te halen.
Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen de betogers op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Ze boden burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan om de beslissing teruggedraaid te krijgen en de herdenking weer op 1 juli te krijgen. De burgervader zegde toe voor de zomervakantie met de actievoerders in gesprek te gaan. Hij nodigde hen daarop uit om deel te nemen aan de herdenking of anders te vertrekken. De plechtigheid begon uiteindelijk met 25 minuten vertraging. De demonstranten stonden toen achteraan en maakten nog wel herrie.
Bij de herdenking is de nodige politie op de been. Ook heeft de organisatie beveiligers ingehuurd. Het is vrijdag exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.
De herdenking donderdag heeft plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden en omvat onder meer een vlaggenceremonie, twee minuten stilte, kransleggingen en toespraken. Namens de regering spreekt minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan neemt het woord.
Anp