Politiek

Topambtenaar boycot UvA vanwege kritiek op Wallenproject

05-04-2014 12:17

Pierre van Rossum, de hoge ambtenaar die in Amsterdam verantwoordelijk is voor het Wallenproject, wil niet meer samenwerken met de faculteit sociologie van de UvA, omdat hij meent dat de onderzoekers ‘vooringenomen’ zijn. Onderzoekers van de faculteit hebben scherpe kritiek geuit op de effectiviteit van het anti-prostitutie-project. SP en D66 gaan vragen stellen over het gemeentelijk samenwerkingsverbod.

Is Pierre van Rossum, projectleider van 1012, het Wallen-schoonveeg project in Amsterdam, een rancuneus mens of iemand die zich bekommert om de beoefening van de zuivere wetenschap? Die vraag gonst sinds vandaag rond op het Amsterdamse stadhuis.

‘Geen sprake van objectiviteit’

Van Rossum heeft in een mailtje aan de faculteit laten weten niet mee te willen werken aan een conferentie van 200 internationale wetenschappers die etnografisch onderzoek willen doen op de Wallen. De topambtenaar keurt een verzoek voor samenwerking en sponsoring af.

Van Rossum, die eerder wél samenwerkte met de UvA, schrijft in een mail die in bezit is van ThePostOnline:

“Helaas is het zo dat het vertrouwen daar waar het 1012 betreft is geschaad. Studies van de UvA zijn vooringenomen in gang gezet, vanuit een eendimensionaal perspectief begeleid. Uitkomsten zijn niet met ons gedeeld, maar gebruikt om via de media het project negatief te framen. Van objectiviteit is geen sprake. Het lijkt erop dat persoonlijke meningen en motieven van bepaalde UvA medewerker(s) maatgevend is/zijn. Mijn ervaringen zijn inmiddels dusdanig dat ik er geen energie meer in steek, wat 1012 betreft.”

‘Buiten spel zetten’

Bij de UvA reageren medewerkers van de faculteit verbaasd op de afwijsmail en verdenken ze Van Rossum ervan een privé-vete uit te vechten tegen één bepaalde UvA-medewerker op de faculteit: socioloog Laurens Buijs. Buijs is een verklaard criticus van het project.

In opiniestukken en in twee uitzendingen van KRO-Reporter kraakt de jonge socioloog de aanpak van de gemeente en dan met name de rol van het projectbureau waar Van Rossum de leiding voert. Een van Buijs’ argumenten is dat de aanpak met valse argumenten wordt doorgedrukt. De socioloog denkt dat zijn werk de oorzaak is van de afwijzing.

In een mail aan collega’s, die ThePostOnline heeft ingezien, schrijft de UvA-medewerker:

“Ik heb al eerder ervaren dat de gemeente zijn macht durft in te zetten in een poging mij buiten spel te zetten. Een paar jaar geleden hebben ze mijn (toenmalige) directeur op de UvA gebeld en hem gevraagd mij tot rectificatie te dwingen, ook onder het dreigement dat ze anders geen samenwerking meer willen met de UvA als geheel. Dat is ze toen niet gelukt, omdat ik alle uitspraken kon staven met data uit (opgenomen) interviews.”

 

In deze kwestie, die speelde in 2009, werd Buijs ervan beschuldigd in een studie gegevens te hebben verzonnen, zoals een interview met oud-burgemeester Cohen en een verkeerde quote van een Parool-journalist. De gemeente eiste toen een rectificatie.

Het dispuut liep behoorlijk hoog op. Buijs moest zich melden bij faculteitsdirecteur Fennema, maar werd van alle blaam gezuiverd, nadat zijn chef de beide interviews, die op tape stonden, had afgeluisterd, aldus Buijs in een mail:

“Dit was dus in 2009, maar kennelijk speelt dit nog steeds voor Van Rossum. Hij pakt mij aan zoals hij de Wallenondernemers heeft aangepakt: iedereen die het met hem oneens is wordt over één kam geschoren en beschuldigd van oneigenlijke praktijken, zonder dat hij daar bewijs voor aandraagt.”

Bouterse

SP-raadslid Laurens Ivens, die met Buijs eerder een kritisch opiniestuk schreef over het 1012-project, gaat maandag vragen stellen.
“Het is hoogst opmerkelijk dat je samenwerkt met de UvA, maar dat je juist de enige faculteit die kritiek geeft wilt uitsluiten”, laat hij vrijdagmiddag in een telefonische reactie weten.
“Als dit beleid is van de gemeente zou ik dat graag willen vernemen van de burgemeester. Als de gemeente geen zaken meer doet met Bouterse is dat ook een issue, dus nú ook.”

Ivens wilde niet ingaan op de vraag of Van Rossum bezig is met een wraakoefening.
“Ik vraag me wel af: stel nou eens dat het onderzoek niet goed was, maar 1012 toch juichend werd beoordeeld, zou deze kwestie dan ook hebben gespeeld?”

Ook D66-raadslid Ariëlla Verheul gaat vragen stellen. Buijs wilde geen commentaar geven op de kwestie om de relatie tussen de UvA en de gemeente niet verder te schaden.

Van Rossum reageerde vrijdagmiddag niet op telefoontjes om een reactie.