Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV herstelt langzaam van daling

06-04-2014 09:45

De meerderheid (63 procent) van de PvdA-kiezers is tegen strafbaarheidsstelling van illegalen terwijl de meerderheid van de VVD-kiezers (77 procent) voor is. Daarnaast is de meerderheid (74 procent) van de VVD-kiezers vóór het verlagen van de belasting voor de middeninkomens, terwijl de meerderheid van de PvdA-kiezers (60 procent) er tegen is. De uitruil van deze twee maatregelen tussen PvdA en VVD heeft electoraal nadelig gewerkt voor beide partijen.

Kiezers blijken erger te vinden wat de twee partijen hebben opgegeven dan wat ze binnen hebben gehaald. In het licht van de  zo verzwakte positie van zowel PvdA als VVD sinds september 2012 kan het ook zijn dat de kiezers de uitruil van maatregelen tussen de twee regeringspartijen een nogal cynische wijze van regeren vinden.

Daling PvdA en VVD

peiling-6-april

De PvdA komt in de peiling van deze week (pdf) op 10 zetels (-1), een evenaring van de laagste score ooit van de PvdA in september 2013.  De VVD scoort nu 20 zetels (-1). Per saldo staan de regeringspartijen op 49 zetels verlies.

D66 en PVV stijgen er 1. Daardoor staat D66 op 26 zetels. Een evenaring van de hoogste score in de laatste 15 jaar in oktober 2009. De PVV herstelt langzaam van de daling naar 22 zetels kort na de ophef over de woorden van Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.  Vandaag scoort de PVV 24 zetels en is de 2e partij.

‘Teugels begroting kunnen gevierd worden’

60 procent van de kiezers vindt dat de teugels t.a.v. de begroting wat gevierd kunnen worden. 70 procent is voor belastingkorting van 500 miljoen voor de lage inkomens.  Maar weer met een duidelijk verschil tussen PvdA- en VVD-kiezers. (84 procent en 43 procent) .

PvdA en VVD nog amper kiezers in het midden

Interessant is ook de analyse waarbij de eigen score van de kiezers op de links-rechts schaal in verband wordt gebracht met de electorale voorkeur.  Daarbij blijkt de kracht van D66 op dit moment te zijn dat het goed scoort bij de kiezers van gematigd links tot gematigd rechts (circa een kwart van de kiezers).  De PVV is veruit de grootste partij bij de kiezers die zichzelf rechts of uiterst rechts plaatsen. De SP neemt die positie in aan de linkerkant van het electorale spectrum.

links-rechts

PvdA en VVD hebben nog amper kiezers in het midden. De PvdA wordt onder de gematigd linkse kiezers overtroffen door D66 en onder de linkse kiezers door de SP. De VVD ondervindt grote concurrentie bij de gematigd rechtse kiezers van D66, CDA en PVV. Bij de rechtse kiezers wordt de partij duidelijk overtroffen door de SP.

(Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 deden haalden PvdA en VVD ongeveer 20 procent bij de kiezers uit het midden. De VVD scoorde toen meer dan 50 procent bij de kiezers aan de rechtervleugel en de PvdA scoorde toen meer dan 50 procent bij de kiezers op de linkervleugel.)

Het inkomen van de Koning

Er is ook gekeken naar het inkomen van de Koning (pdf). 31 procent is voor het verlagen van dit inkomen tot aan de Balkenendenorm. Maar nog eens 42 procent vindt wel dat het inkomen verlaagt moet worden. 69 procent vindt dat de Koning wel belasting moet betalen.