Uw ochtendgebed met nieuws op vrijdag de elfde.
Dikke Dennis is boos dat hij geen springende ster meer is
De gezette tattookoning Dennis is uitgeschakeld bij Sterren Springen. Ten onrechte, vindt hij. Dikke Dennis scoorde een negen, maar denkt dat de jury hem wipte, omdat hij een Nazi-teken op zijn lijf had laten zetten. Zal best kunnen, maar dat gaan we niet uitzoeken, Dennis, want het gaat nergens over. Dit is entertainment. Je mag blij zijn dat je 15 seconden vol roem kreeg, vriend.
Johnny de Mol verdedigt pestprogramma
Ja, nu je het programma hebt gezien, is het ineens minder hijgerig dan alle boze critici beweren. Het programma over pesten is eerder journalistiek dan amusant. We hebben te snel geoordeeld en Johnny de Mol heeft gelijk: ‘Toen ik de brieven las van jongens en meisjes die gepest werden, getreiterd, dacht ik: eigenlijk wil je weten hoe het is om in zo iemand z’n schoenen te staan. De enige manier om dat te doen, is met die beelden’, zei hij RTL Late Night.
Downloadverbod dupeert auteurs
Principes kosten vaak meer geld dan ze opleveren. constateert intellectueel eigendom advocaat Hans Bousie. Hij legt ons even uit dat er soms ook geld werd ontvangen voor het illegale downloaden. ‘De krankjoreme situatie doet zich dan voor dat het Hof een principiële uitspraak doet om auteursrechthebbenden te beschermen en dat tegelijkertijd Stichting Thuiskopie niet langer illegale kopieën mag meetellen voor de heffing op blanco dragers. Per saldo zou je dus kunnen zeggen dat in een poging om een principiële uitspraak voor de auteurs te doen, de auteurs worden benadeeld.’
Het einde van de Flashboys
Michael Lewis’ Flashboys is een aanklacht tegen hogesnelheidsbeursbengels die met voorkennis hun klanten besodemieteren via zogeheten ‘zwarte vijver’ constructies. De Amerikaanse beursautoriteit wil het darkpool-fenomeen aanpakken.
Is Stephen Colbert te bot om Letterman op te volgen?
David Letterman is weg. We huilen nog steeds een beetje. Hij wordt opgevolgd door Stephen Colbert, een veel meer uitgesproken grappenmaker, iemand uit het progressieve kamp, een tikje intellectueel zelfs. CBS, zeg maar het RTL van Amerika, wil niet te veel gekkigheid. Hoe houden we Colbert lekker middle of the road? Hoe zorgen we dat hij bijvoorbeeld geen preppy jodengrappen meer maakt, die te moeilijk en te ironisch zijn? ‘Every year, Comedy Central’s Stephen Colbert sets up a 1-888-OOPS-JEW hotline to give Jews an opportunity to apologize to him in the 10 days of repentance between Rosh Hashana and Yom Kippur. Mr. Colbert mispronounces the Jewish holy days, blows the “dead ram” Shofar and brings out his atonement phone. “Oh children of Israel, once again I look forward to your apologies to me. To quote your Jewish Pope Moses—’revenge is a dish best served kosher’. Grappig, maar snapt iedereen de vileine referentie naar Goebbels ook?
De belastingdienst is geen pedagogisch instituut
Waarom is er de belastingdienst? Niet om ons de les te lezen. Maar om geld te innen. Althans, dat betoogt Halbe Zijlstra vandaag in De Volkskrant. ‘De VVD roept het kabinet op tot een radicale verandering en versimpeling van het Nederlandse belastingstelsel. Belastingen mogen niet meer gebruikt worden om de samenleving te prikkelen, te sturen en te beïnvloeden. De Belastingdienst moet zich beperken tot de kerntaak: geld innen. Alle toeslagen moeten daarom worden afgeschaft en omgezet in lagere belastingen.’ Critici moeten een beetje lachen om deze poging om ons niet meer te bevoogden.
Economie is geen wetenschap en zeker geen politieke wetenschap
Economen mogen elkaar graag met cijfers en grafieken te lijf gaan. In de staatjes staan allerlei kennelijk verbanden, maar laten we eerlijk zijn: achter de mathematische werkelijkheid gaat chaos schuil. Neem even tijd en kijk naar deze video van de FT. ‘Economics does not fit on a left-to-right political scale, says George Cooper, author of ‘Money, Blood and Revolution’. He tells John Authers that economics is a science in crisis, but at least there is agreement on one thing: markets are fundamentally unstable.’
Waar blijven selfies als we dood zijn?
CNN heeft het antwoord. In China is een aantal sites actief die nog berichten kunnen versturen als je dood bent. ‘One service is called “Life Black Box” and the idea is simple: You sign up and upload whatever you want — be it secret photos, random thoughts, sensitive files, or final goodbyes. When you die, the website sends your data to people you’ve chosen.’
RTL Nieuws wordt digitaal ruimteschip vol informatie
Marc Schreuder, adjunct bij RTL Nieuws, heeft zijn redactie én de NOS lekker in het onwetende gelaten. De studio van RTL wordt een digitale nieuwsbunker. Sommige redacteuren – journalisten zijn de meest conservatieve mensen op aarde – waren huiverig, schrijft hij: ‘Grote hilariteit op de nieuwsredactie van RTL Nieuws zes maanden geleden. We keken met zijn allen naar de nieuwe nieuwsstudio van het Amerikaanse Fox News. Om de presentator heen grote videoschermen, maar nog opvallender, een hele groep redacteuren die achter gigantische aanraakschermen zaten. Het leken reuze iPad’s. Adembenemend, absurdistisch, ‘mind blowing’. De kritieken waren duidelijk. ”Als wij dat maar niet krijgen”, hoorde ik collega’s zeggen. Ik moest lachen, want ik snapte de vrees, maar wist allang dat de nieuwe studio van RTL Nieuws er zó zeker niet uit kwam te zien.’ Naar de NOS knipoogt hij: ‘Toen onze grootste concurrent NOS een jaar geleden de nieuwe studio in gebruik nam, werd ik gebeld door een journalist met de vraag of wij nu ook een nieuw decor gingen lanceren. Geïrriteerd vertelde ik hem dat wij niet iets doen omdat de concurrent beweegt. Slecht luisterend schreef hij vervolgens op: ‘RTL Nieuws heeft geen geld voor hypermodern decor’. Niets is minder waar.’
Vraag van de dag: gasgoud naar Oekraïne?
Mathijs Bouman, RTL-Z commentator en economisch dwarsdenker stelt de vraag van de dag: ‘Dom vraagje: kan gas ook de andere kant op door die pijpen, van Slochteren naar Oekraïne?’ Wie kan het beantwoorden….en even regelen.