In Turkije geldt de komende drie maanden de noodtoestand. Dat heeft president Erdogan woensdagavond gezegd. Hij zei op voorhand dat de Europese landen geen recht hebben op dit besluit kritiek te leveren. Eerder op de avond zinspeelde de vicevoorzitter van zijn AK Partij al op de mogelijkheid dat de regering ‘bijzondere maatregelen kan nemen’. Cevdet Yilmaz duidde daarmee al op het afkondigen van de noodtoestand.
In Ankara kwam woensdagmiddag voor het eerst sinds de couppoging van vrijdag de Nationale Veiligheidsraad bijeen. Daarin zitten naast de president, enkele minister en hoge militairen. Na afloop zei Erdogan onder meer dat hij zal functioneren als president én als opperbevelhebber van het leger om op die manier ‘het virus’ uit de militaire rangen te verwijderen.
De mislukte militaire coup van vrijdag werd door slechts een klein deel van het leger gesteund. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel mensen precies aan de greep naar de macht hebben deelgenomen.
Eerder woensdag zei Erdogan in een onderhoud met de Arabische televisiezender Al Jazeera: “Het is duidelijk dat het om een minderheid van de strijdkrachten gaat. Deze terroristische organisatie wilde dat een minderheid de meerderheid zijn wil zou opleggen.”
Tot nu toe heeft Erdogan in termen van schuld voornamelijk gewezen naar Fethullah Gülen en hem aangeduid als de ‘mastermind’ achter de coup. Hij noemt Gülen en zijn aanhangers regelmatig een terroristische organisatie. De Turken willen dat de Verenigde Staten Gülen uitleveren. Maar Erdogan zal het besluit daarover nadrukkelijk niet koppelen aan het gebruik door de Amerikaanse luchtmacht van de basis Incirlik, zei hij. We zijn strategische partners, aldus de president over zijn land en de VS. Het gaat niet om gevoelens maar om belangen.
De Turkse machthebber verwacht nog meer ontslagen en arrestaties. Hij zei op korte termijn van de aangehouden mensen informatie over de coup te verwachten. Ondanks alle harde maatregelen, zo zei Erdogan, blijft Turkije een parlementaire democratie. “Dat systeem laten we niet los.” Hij ontkende een autoritaire leider te zijn.
Tayyip Erdogan is ervan overtuigd dat enkele vreemde naties de coup steunden. Hij noemde echter geen namen.
TPO/ANP