Update 17.12 – De boot is aan! Er wordt aangifte gedaan tegen Yvonne Kroonenberg. Dat meldt RTV Drenthe. Volgens HP/De Tijd hoofdredacteur Edwin van Sas is er aangifte gedaan op basis van artikel 137 C en D. Artikel 137 C spreekt van ‘een persoon die zich in het openbaar, mondeling of schriftelijk, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging’.
Artikel 137 D spreekt van ‘aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen’.
Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA) noemt de uitlatingen van schrijfster Yvonne Kroonenberg over Drenten ‘volstrekt ongepast’.
Tichelaar vraagt zich af of het beledigen van bevolkingsgroepen een trend wordt onder bekende Nederlanders.
–
De grootste provincialen komen, zoals bekend, uit Amsterdam. Schrijfster Yvonne Kroonenberg bijvoorbeeld woont nog steeds vlakbij haar geboortehuis aan het Waterlooplein. Toch vindt mevrouw Kroonenberg, die een studie psychologie voltooide, ‘serieus’ dat mensen in Assen voldoen aan het predikaat ’primaten’.
In een interview met HP/De Tijd zegt ze: “Ik wist niet wat ik zag: mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ze slaken kreten, vaak op harde toon, omdat ze toch wel heel graag begrepen willen worden.” Kroonenberg typeert de Assenaar als “primitief”.
De Amsterdamse zet de Noordelingen in het gesprek weg als een soort Neanderthalerige grotbewoners: “Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen. Ik liep daar rond en probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren.”
Je kunt hier boos over worden, zoals alle kleinburgers op Twitter, maar ook gewoon wat feiten presenteren.
Waarom Assen een stuk mondainer is dan Yvonne Kroonenberg.
1. De Hunebedden. Ja, lach maar! Maar Hunebedden blijken de beste ontmoetingsplaatsen voor hangjongeren te zijn. De stenen beschermhuisjes liggen vaak ver verwijderd van de bewoonde wereld. Hier kan muziek worden gedraaid zonder dat zure NIMBY-types hun raam opendraaien en vragen of g.v.d. het iets stiller kan. Seks op een hunebed. U kunt zo hard schreeuwen als u wilt!
2. Harry Muskee en Herman Brood! Even helpen, een bekende Amsterdamse band met fans in het buitenland? Juist! Díe bestaat niet. Amsterdammers blijven grienen over de dood van André Hazes en meeneurieën met die Jordanese jodelliedjes. Melodrama in de polder, maar geen internationale allure natuurlijk. Harry Muskee is ’s lands grootste blueszanger en woonde in de Smetana-flat in Assen met zijn hond Kaz. Op dezelfde galerij als de blonde Godin Agnes de Groot, maar dit geheel terzijde. Af en toe ontmoette Cuby daar Herman Brood, de enige en laatste rock ’n roll held van de lage landen. Hermans ouders baatten een café uit in Assen, waar ex-voetballer Johan Derksen als verslaggever van het plaatselijke Nieuwsblad vaak aan de bar zat om tragikomische anekdotes uit te wisselen met zijn twee bluesbrothers. Somebody will know some day, zullen we maar zeggen.
3. De Unesco overweegt om een deel van de Drentse veenkoloniën op de lijst van beschermde werelderfgoeden te plaatsen, omdat het er nogal adembenemend is. Het Waterlooplein, die viezige markt vol met pluizige handelaars met honden met vlooien, staat niet op die lijst, mevrouw Kroonenberg. Als er ergens gedegenereerde koppen te spotten zijn is het tussen de tweedehands meuk die daar ligt opgebaard.
4. Zou Yvonne ’Ik luister naar Brahms’ Kroonenberg wel eens in boekhandel Iwema in Assen zijn geweest? Die bestaat al honderd jaar en haar schrijfsels zijn er niet te vinden, omdat de plank met klassieken nét iets meer prioriteit krijgt aan de Gedempte Singel. In Amsterdam moet de intellectueel zich behelpen in de failliete Polare boedelbak vol met mediocre Slegte-prulletjes die door verkopers worden ingepakt met een blik alsof zij het boek hebben geschreven.
5. In Assen heb je verzetsstrijders die tenminste ergens voor staan. Natuurlijk is er Bartje, die geen zin had om zijn handjes te vouwen voor bruine bonen. Maar hij is lang niet de grootste Drentse rebel. De Molukse treinkapers woonden in Assen en omgeving. Die voerden een rechtvaardige strijd voor onafhankelijkheid, en herinnerden de Nederlandse regering terecht aan de toezegging om zich in te zetten voor die vrijstaat. In Amsterdam heb je derde-generatie Marokannen op brommertjes die groepsgewijs voetbalpleintjes terroriseren en soms zelfs mannen vermoorden waar ze het niet mee eens zijn. Gekwetste egootjes die een pak op de broek verdienen.
6. BN-ers uit Assen lopen niet megalomaan te pochen over hun stukjes in de krant of hun intellectuele bagage, zoals Kroonenberg in HP/De Tijd of al die andere grachtengordelsnobs in DWDD. U wilt een naam? Anniek Pheifer. Die speelt op hoog niveau toneel en figureert in tv-series, maar haar hoor of zie je nooit in pulpshows. Klasse en kwaliteit zijn niet plaatsgebonden. Chique zijn is a state of mind, not a place to be. Of beter beter: Assen is a state of mind, not a place to be.
7. Assen was de zomerresidentie van Lodewijk Napoleon. De koning van de Nederlanden vond het lommerrijke stadje zo idyllisch dat hij de Italiaanse architect Carlo Giovanni Franscesco Giudici opdracht gaf een stadhuis te bouwen. Assen kreeg in 1809 als een van de eerste plaatsen in Nederland stadsrechten. De Oranjes, die proleten uit Amsterdam, lagen toen even knock-out in de diplomatieke touwen. Amsterdam is Ajax. Je denkt even dat je meetelt, maar wordt uiteindelijk altijd weggetikt door een provincieclubje uit het Assen van Oostenrijk, Denemarken of Roemenië.
8. Assen is cool. Vraag maar aan Tommy Wieringa, de boekenweekgeschenk-auteur en onderkoning van de vaderlandse letteren. Zijn roman Joe Speedboot zou nooit zijn ontstaan als hij de Assense architectuurstudent Hans Peter van der Veen niet had ontmoet in het Amsterdamse nachtleven. Van der Veen maakte in Assen de blits als Joe Speedboot. Wieringa gebruikte de naam voor zijn road-roman, waarin sommige landelijke sfeerbeschrijvingen trouwens erg doen denken aan de bosrijke omgeving rond het Drentse Diever, de plaats waar Wieringa opgroeide. Ja, je kunt blijven beweren dat het Waterlooplein de mooiste plek in Europa is, maar uiteindelijk blijven dat toch de typische cliché-teksten van een Amsterdamse uitvreter die nooit de stadsgrens is gepasseerd.
9. De NAM! Onze goudvoorraad ligt in Assen. Het hoofdkantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij resideert aan Schepersmaat 2. Hier komen de revenuen van onze aardgasbaten binnen, en niet aan het Waterlooplein. En die miljarden trekken niet echt primaten aan, kan ik u zeggen. De hockeyclub in Assen kon alleen al bestaan vanwege al die NAM-ingenieurs in hun rode broeken. En een paar advocatendochters. Oh, Anneke van Houten, lééf je nog? Niet echt primitieve geesten, al moet gevreesd worden dat Kroonenberg deze krijtstrepen vast wel weer cultureel minderwaardig vindt.
10. En als u zich echt verveelt ben je vanuit Assen in 20 minuten in Groningen, een stad zonder sluitingstijden. In Amsterdam word je na twee uur ‘s nachts bijkans het café uitgeschoten door buurtwachters, en dat allemaal omdat bijna bejaarde besjes moeten slapen om zich de volgende dag weer te kunnen ergeren aan ‘primaten’.