Buitenland

Islamistische rebellengroep ADF doodt zeker 36 mensen in Congo

14-08-2016 17:54

Rebellen van de ‘Geallieerde Democratische Troepen’ (ADF), een van Oorsprong Oegandese groep, hebben in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo zaterdagavond zeker 36 mensen gedood. Het is de dodelijkste aanslag in het verscheurde gebied van het afgelopen jaar, meldde het leger.

ADF is sinds de jaren negentig actief in oostelijk Congo. Zij vielen het dorp Rwangoma aan en hakten 22 mannen en 14 vrouwen dood. Volgens lokale activisten zijn sinds oktober 2014 al vijfhonderd mensen in het gebied vermoord, vaak tijdens nachtelijke aanvallen met machetes en strijdbijlen.

Strijdende groepen

Congo krijgt regelmatig te maken met geweld en aanslagen van verschillende rebellengroepen. Naast het ADF zijn de bekendste de terreurgroepen Al Shabaab, dat lokaal ook geldt als een concurrent voor ISIS en het ‘Verzetsleger van de Heer‘ van Joseph Kony.

Al Shabaab bestrijkt met hun aanslagen een breed gebied, waaronder Congo, Somalië, Oeganda en Kenia. Zij voerden begin dit jaar nog een aanslag uit op een legerbasis van de Afrikaanse Unie in Somaliê. Bij die aanval zouden, volgens de terreurgroep zelf, meer dan honderd Keniaanse militairen zijn omgekomen. Eind 2015 bracht Al-Shabaab een ‘ISIS-achtige’ promotievideo uit van een aanslag. In de video wordt een Oegandese soldaat getoond die gevangen genomen zou zijn bij een aanval op de basis Janale. Er wordt in de beelden openlijk de spot gedreven met de Oegandese claim dat de terreurgroep de facto verslagen zou zijn. Verder zien we gruwelijke beelden van hoe de terroristische strijders huishouden en hun magazijnen leegschieten op gevallen manschappen.

Hoewel oorspronkelijk Oegandees doet ook AFD zich gelden in Somalië en Congo. In 2015 kon Tanzania een ADF-leider uitleveren aan Oeganda, maar de groep blijft nieuwe aanslagen plegen.

Het ‘Verzetsleger van de Heer’ (LRA) vindt ook zijn oorsprong in Oeganda, maar gaat op rooftocht en pleegt aanslagen in landen als Somalië, Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek. Deze beweging is bekend van voorman Joseph Kony, waartegen in 2012 een grootste campagne werd opgezet met een viral filmpje, #kony2012. De actie ‘Kony2012’ moest tot meer internationale aandacht leiden, zodat de voor oorlogsmisdaden gezochte Kony eindelijk gepakt zou worden. De leider van de Christelijke terreurgroep weet zich echter nog altijd schuil te houden in het gebied.

(TPO/ANP)