Politiek

Lekkende PVV-medewerkers moeten boete betalen

26-04-2014 10:23

Personeelsleden van de Tweede Kamerfractie van de PVV riskeren een boete van 25.000 euro als zij vertrouwelijke informatie over de partij lekken. Dat blijkt uit het arbeidscontract van de 33 beleidsmedewerkers en secretaresses, waarover de Volkskrant beschikt.

‘Je bent in feite een lijfeigene’

Ook intern moeten de medewerkers zwijgen, zoals bijvoorbeeld over hun arbeidsvoorwaarden. Uit de salarislijst blijkt dat personeelsleden zeer verschillend worden beloond voor dezelfde werkzaamheden. Volgens insiders dragen de voorwaarden bij aan de schichtige manier waarop PVV’ers zich gedragen naar de buitenwereld. “Je bent in feite een lijfeigene”, zegt een beleidsmedewerker.

De krant stelt bovendien dat uit de documenten blijkt dat de PVV jarenlang geen pensioenpremies heeft betaald. Zo’n 40 medewerkers hebben daardoor een pensioengat, soms van 7 jaar. Pas sinds vorig jaar betaalt de partij van Geert Wilders de premies wel.

Bijna geen deelname in Den Haag

Politiek gezien rommelt het al langer binnen de partij, die grote moeite heeft om politieke kandidaten en ondersteunende medewerkers te vinden. Prominente PVV’ers stapten op na de omstreden uitspraken van Wilders over Marokkanen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Volgens ingewijden had het echter weinig gescheeld of de PVV had in de Hofstad niet eens meegedaan. Wilders stond eind 2013 op het punt zijn partij terug te trekken, maar de Haagse kandidaten kwamen daartegen in verzet. De partijleider besloot de peilingen af te wachten en daarin stond de PVV op zo veel zetels, dat Wilders inbond.

Lees ook

VK – PVV’ers moeten zwijgen op straffe van hoge boetes