Het aspergeseizoen komt er weer aan! Dat is ook tijdens meatless monday geen straf, genoeg overheerlijke recepten met asperges erin. Vandaag een simpele doch goddelijke aspergerisotto.
Voor 4 personen
– 500 gram witte asperges
– 500 gram groene asperges
– 300 gram risottorijst
– 200 ml droge witte wijn
– 3 bosuitjes
– 100 gram grano padano (kaas), geraspt
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 teentjes knoflook
– 50 gram roomboter
Kook de asperges beetgaar. Giet ze af en vang een liter van het vocht op en houd dat warm op laag vuur.
Pers de knoflook en fruit dat in een grote pan tot het glazig is. Schep de rijst erbij en bak de korrels tot ze glanzen. Schenk nu de wijn bij de rijst en laat het zachtjes sudderen tot de wijn is opgenomen in de rijst. Roer af en toe. Voeg dan scheut voor scheut het aspergevocht toe tot het helemaal is opgenomen.
Snijd ondertussen de asperges, verwijder de kopjes. Snijd ook de bosui in ringen. Voeg ze samen met de roomboter en tweederde kaas toe aan de rijst en breng op smaak met peper en zout. Laat de pan met deksel nog een minuut of 3 sudderen. Hou een paar stukjes asperge over om te garneren met de kaas.
Beeld: Shutterstock