Moet Ajax-trainer Frank de Boer naar de Britse voetbalclub Tottenham Hotspurs vertrekken? De Ajax-coach spreekt over The Spurs als ’een slapende reus’, daarmee suggererend dat de club uit Londen een ondergewaardeerd aandeel is.
Heeft de Boer gelijk? ThePostOnline dook in de cijfers en komt met duimen omhoog naar buiten. Als The Spurs meer schuine passen geeft, meer pressen bij balverlies en aanvallend wisselen kunnen de Londenaren snel uitgroeien tot het Ajax van Engeland.
Frank de Boer zegt op zijn gevoel af te gaan bij de keuze voor Tottenham. Hij kan ook de cijfers bekijken en die langs zijn winnende filosofie leggen.
Laten we eerst vaststellen wat Frank de Boer belangrijk vindt. Dit zijn de 10 geboden van de Ajax-oefenmeester.
(1) Iedereen schuift mee vooruit als wij aanvallen, tot de keeper aan toe.
(2) Als we druk zetten, willen we in drie seconden balbezit terug veroveren.
(3) Gebruik de toppers als voorbeeld om zelf te leren.
(4) Spelers dragen zelf ideeën aan voor corners en vrije trappen.
(5) Hoe de tegenstander ook druk zet op ons, er is altijd een uitweg.
(6) Geef liever een schuine pass vooruit dan een rechte.
(7) Centrale verdedigers moeten dribbelen, het middenveld in.
(8) Spelers moeten in de wedstrijd hun omgeving kennen.
(9) Aanvallend wisselen geeft een positief signaal naar een spelersgroep.
(10) We zoeken niet geforceerd naar een topscorer, als er maar wordt gescoord.
Gelukkig wordt er veel geturfd langs de lijn bij The Spurs. Van alle spelers worden statistieken bijgehouden.
Toch zijn de tien regels niet allemaal in cijfers te vertalen, ten eerste omdat niet alle geboden gemeten worden, en ten tweede, omdat domweg niet alle De Boer-regels te meten zijn. Punt 1 bijvoorbeeld (naar voren rennen) of punt 2 (3 seconden regel) zouden geregistreerd kunnen worden, maar daar wordt bij Ajax niet apart op gelet.
Het is een hels karwei om na te gaan of de ploeg bij balverovering ook daadwerkelijk vooruitsprint, of binnen drie seconden de bal terugverovert.
Daarvoor heb je videostills nodig en mensen met stopwatches langs de lijn om tijden te registeren.
Andere geboden, zoals het leerproces van jongeren of eigen ideeën inbreng, zijn nauwelijks in getallen uit te drukken, omdat deze nogal subjectief zijn.
Wie de lijst bestudeert, kan uiteindelijk nog twee De Boer parameters checken die wel in getallen worden gevat bij de club uit Londen.
Dat zijn de volgende:
Motto 10. In hoeverre heeft het gehele team scorend vermogen?
Les 9. Wisselt de coach ’aanvallend’?
Om met het eerste te beginnen.
Ajax’ scorebord lijkt op dat van Tottenham. Topscorer bij The Spurs is Emmanuel Adebayor met 13 goals, op de tweede plaats staat Christian Eriksen met 10 en op de derde plek vinden we Robert Soldado. Daarachter volgen een flink aantal spelers met zes goals en vijf goals. Een tamelijk gelijkmatige verdeling dus.
De Boer kan tevreden zijn. In zijn kampioensploeg is het beeld bijna identiek. Bij Ajax ziet de top er als volgt uit: Lasse Schöne (14), Kolbeinn Sightórsson (12) en Davy Klaassen (11). Met daarachter een grote groep die een handvol doelpunten maakte. Dat lijkt op elkaar.
Komen we op het tweede gebod dat we kunnen meten: aanvallend wisselen. Is daar wat te halen? Jazeker.
Frank de Boer ruilt zelden een spits voor een middenvelder of een verdediger. In het Engelse voetbal is dat usance: behoud van een voorsprong is even heilig als een Brits ontbijt met eieren, spek en worstjes. 1-0 wordt als goed genoeg gezien. 1-0 is niet voor niets een veel voorkomende uitslag, ook bij The Spurs trouwens.
De meest cynische coach in deze leerschool is José Mourinho van Chelsea, de man die gisteravond in de halve finale van de Champions League werd gestraft voor zijn lafheid.
Komen we aan de cijfertjes? Lijkt Tottenham hier op Ajax? Niet echt. Tottenham wisselt defensief.
Wie de wisselstatistieken van de spelers bestudeert kan niet anders concluderen dan dat de voorhoede en de aanvallende middenvelders méér worden ingeruild dan worden ingebracht bij The Spurs. Spits Soldado komt er zes keer in, maar moet 16 keer het veld verlaten.
Ook Emmanuel Adebayor , de andere aanvaller, moet er vijf keer af, terwijl hij slechts een keer mag invallen.
Ook bij de middenvelders met voorwaartse krachten is het niet best gesteld. Aanvallende middenvelder Christian Eriksen mag er zeven keer in, maar wordt elf keer naar de kant geroepen. Het zelfde geldt voor aanval-middenvelder Mousa Dembele: acht tegen 13.
Aan de andere kant zijn de verdedigers minder vaak de pineut. Centrale verdediger en clubidool Michael Dawson komt er vier keer in, maar werd dit seizoen slechts één keer gewisseld!
Conclusie: Tottenham kan het Ajax van Engeland worden als er iets minder lafjes wordt gespeeld.
Frank de Boer’s opmerking dat The Spurs een slapende reus is, klopt dus. In een interview met Joep Schreuders gaf hij aan dat ook Liverpool behoort tot de clubs waar nog verbetering is te halen.
De club uit de stad van The Beatles vocht jarenlang een strijd in de subtop uit, maar staat nu bovenaan in de Premier League, dankzij teamspirit en een topscrorer die er al dertig doelpunten in heeft getrapt. Die topscorer speelde ooit bij Ajax, maar vertrok een paar weken na de komst tot groot verdriet van De Boer naar Engeland.
Misschien wel het belangrijkste argument vóór: De Boer kan zijn filosofie grotendeels in het Nederlands uitdragen bij The Spurs. Bij de club zijn maar liefst vijf spelers actief die in de Eredivisie hebben gespeeld, sommigen zelfs nog onder leiding van De Boer.
Keeper Gomes speelde bij PSV, en dan zijn er nog drie Belgen: Jan Vertonghen, ex-Ajacied, ex-Twenteraar Nacer Chadli en Mousa Dembele van AZ. De Deen Christian Eriksen, de voormalige spelmaker van Ajax, is een De Boer protégé. Als De Boer ergens zijn filosofie kan overbrengen is het hier in Londen. Hij gaat. Let maar op.