De Noorse krant Aftenposten verwijt Facebook censuur en machtsmisbruik. Aftenposten is woedend dat de wereldberoemde foto van het Vietnamese ‘napalmmeisje’ van de Facebookpagina van de krant is verwijderd.
Aftenposten werd het slachtoffer van het strikte antiblootbeleid van Facebook. De grootste krant van Noorwegen drukte vrijdag een open brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg af waarin hoofdredacteur Espen Egil Hansen zijn ongenoegen uitspreekt. Hij schrijft “boos, verbijsterd en bezorgd” te zijn dat “het belangrijkste medium ter wereld” de vrijheid “op autoritaire wijze” aan banden legt.
Facebook gelastte Aftenposten woensdagochtend de iconische foto van zijn pagina te halen. Toen de krant niet binnen een etmaal gehoor gaf, verwijderde het techbedrijf eigenhandig de foto en het bijbehorende artikel. Dat stelde aan de kaak dat Facebook een Noorse schrijver blokkeerde die de gewraakte foto op zijn profiel had geplaatst.
Dat is een directe schending van vrije pers en vrijheid van meningsuiting. Eerder gebeurde dit in Nederland ook al toen een fragment van Powned werd gecensureerd omdat het een ‘kwetsende’ satirische gesproken column van Annabel Nanninga bevatte. Maar ditmaal lijkt een artikel van een hoofdredacteur te worden gecensureerd omdat daarin facebook direct wordt bekritiseerd.
Eerder al werden honderden steunbetuigingen van Facebookers met de gewraakte foto in kwestie consequent gecensureerd door Facebook en kregen de gebruikers een ban. Daaronder zaten ook tal van journalisten.
Facebook weigert tot op heden elk commentaar en blijft, zoals gebruikelijk, arrogant naar de ‘gebruikersovereenkomsten’ van Facebook verwijzen.
Steeds meer mensen, en vooral journalisten, maken zich zorgen over de groeiende macht van Facebook en de radicale censuur die Facebook toepast. Veel mediabedrijven voelen zich ‘gevangen’ omdat ze ook niet zonder Facebook kunnen, maar ondertussen wel moeten vrezen voor censuur of zelfs verwijdering.
Het machtsmisbruik waar Facebook nu door Aftenposten van wordt beschuldigd lijkt steeds ernstigere vormen aan te nemen omdat de monopoliepositie van Facebook toeneemt en media weinig andere keuzes hebben zich bij Facebook an te sluiten. Hierdoor vormt Facebook op den duur een verboden kartel op de markt van nieuwsmedia.