Er hebben zich zoveel belangstellenden gemeld voor de vrijwillige vertrekregeling voor personeel van de Belastingdienst, dat die waarschijnlijk circa 70 miljoen euro extra kost. De grote animo was al eerder reden om de aanmelding per 1 september te sluiten. De kosten van de regeling waren aanvankelijk op 648 miljoen euro beraamd.
De regeling in verband met een reorganisatie was bedoeld om ongeveer 5000 personeelsleden uit zichzelf te laten vertrekken, maar op 1 september hadden 7820 medewerkers zich gemeld voor een gesprek erover. “Dat betekent niet dat al deze mensen automatisch zullen besluiten daadwerkelijk gebruik te maken van de vertrekregeling”, schrijft staatssecretaris Eric Wiebes woensdag aan de Kamer. Hij gaat ervan uit dat 5200 tot 5800 mensen zullen vertrekken.
Bovenstaande volgens het ANP, Staatssecretaris Wiebes gaf deze informatie in antwoord op kamervragen van Pieter Omtzigt (CDA). Uit de antwoorden blijkt dat al in maart duidelijk was dat de riante regeling zeer in trek was en meer geld zou gaan kosten dan beoogd. De regeling is pas in juni aangepast. Ook was het maar de vraag of de Belastingdienst het gebrek aan capaciteit zou kunnen opvangen met zo veel vertrekkers, maar “daar bestaat op dit moment geen zicht op”, aldus Wiebes, diplomatiek, in zijn antwoord.
Juist ja. Dus de goudgerande vertrekpremie voor Belastingsenioren bleek ietsje té aanlokkelijk, waardoor de regeling niet alleen veel duurder uitpakte maar mogelijk ook tot capaciteitsproblemen leidt. Vergelijkt u dat even met de situatie van beroepsmilitairen, die gedwongen met vervroegd pensioen moesten en geconfronteerd werden met een inkomensgat van een paar maanden tussen vroegpensioen en AOW…