Het aloude kruisigen, bekend van Jezus Christus, is terug van weggeweest. Amnesty International heeft melding gemaakt van kruisigingen in Syrië en Jemen. In Jemen was wel duidelijk dat de gekruisigde eerst was geëxecuteerd en daarna pas aan het kruis gehangen. In Syrië ging het om tenminste twee mannen die waren gekruisigd. Ook hier lijkt het er op dat de mannen al dood waren toen ze werden gekruisigd. Dit meldt de BBC.
De kruisigingen in Syrië en Jemen zijn vooral bedoeld als intimidatie en niet zozeer als martelwerktuig of standaard uit te voeren straf bij overtredingen.
Sheikh dr. Usama Hasan, onderzoeker islamitische studies bij the Quilliam Foundation in Londen vertelt aan de BBC dat het kruisigen door islamitische fundamentalisten voortkomt uit een zeer letterlijke opvatting van Koran-passages.
In vers 33 van het vijfde boek zou volgens dr. Hasan staan (vrij vertaald):
“De straf voor het voeren van oorlog tegen Allah en de Profeet kan niets anders zijn dan kruisigen, of het afhakken van handen en voeten of verbannen uit het land.”
Voor de fundamentalistische jihadi’s in Syrië is dit ruim voldoende.
Maar in het vers wat daarna komt staat:
“Wie spijt betuigt zal niet worden gestraft omdat Allah vol van genade is.”
Dat vers, en andere Koran-verzen die vergeving benadrukken, worden voor het gemak overgeslagen door de kruisigende moslimfundi’s. Wel zo handig.
In de Koran wordt kruisiging als straf weliswaar genoemd maar speelt het niet zo’n grote rol als in de Bijbel. Overigens geloven moslims niet dat Jezus, die wel wordt erkend als profeet, ook is gekruisigd.
In Saudi Arabië staat kruisiging nog altijd in de wet als straf en wordt het ook nog steeds uitgevoerd. Maar volgens Amnesty International wordt het slachtoffer eerst geëxecuteerd en dan pas aan het kruis genageld.