Als de Europese Unie niet zou bestaan, zou ons continent irrelevant zijn in de wereld. 500 miljoen EU burgers maken nog maar 7 procent van de wereldbevolking uit, tegenover 20 procent in de jaren ’50, bij het begin van de Europese integratie. Europa krimpt en vergrijst. We kunnen onze welvaart alleen garanderen, door met een stem te spreken op het wereldtoneel.
Ons continent heeft weinig eigen grondstoffen. De wereldwijde wedloop om de grondstoffen is al van start gegaan. De Amerikanen en Chinezen verzekeren zich van toegang, broodnodig voor hun economie. Zonder EU zouden de afzonderlijke Europese landen elk voor zich moeten concurreren met die grootmachten, en ook met elkaar. Gezamenlijk kunnen we onze belangen behartigen.
Zonder EU zouden Nederlandse ondernemers in elk Europees land opnieuw alle formaliteiten moeten doorlopen, aan vestigingseisen moeten voldoen en diploma’s moeten erkennen, in elk land aan verschillende milieu- en kwaliteitsnormen voldoen. Ondernemers zouden weer de kosten en risico’s van wisselkoersen moeten dragen, zodat onze producten duurder worden. Er zouden weer lange rijen vrachtwagens aan de grens staan. Goederen en deviezen moeten worden aangegeven en ingeklaard. We betalen weer hoge importtarieven. Anderhalf miljoen banen die we danken aan export in de EU, zouden verdwijnen in Nederland. We zouden 120 miljard euro mislopen, ofwel 20 cent op elke euro die we verdienen.
In het internettijdperk zouden we als Nederland in ons eentje regels voor privacybescherming moeten opstellen en verdedigen tegenover de VS, China en Google. Spullen kopen of reizen boeken op het internet wordt duur en onzeker, zonder de EU-consumentenbescherming en regels voor grensoverschrijdend betalen.
Zonder de EU zouden wetenschappers niet vrij kunnen reizen en samenwerken, onderzoek doen en kennis delen waar de samenleving baat bij heeft. Europa zou de slag verliezen tegen de VS, China, Japan, China en India, waar wordt geïnvesteerd in kennis en innovatie.
Zonder de EU zouden uw roamingkosten voor telefoneren in het buitenland niet lager, maar juist exponentieel hoger zijn.
Zonder de EU zouden bejaarden in vergrijzend Nederland geen thuiszorg meer kunnen krijgen, behalve als ze heel erg rijk zijn. Door de EU kunnen we makkelijk gekwalificeerd personeel uit andere landen laten komen, wanneer nodig.
Zonder de EU zouden we grensoverschrijdende milieuzaken niet goed kunnen aanpakken. Dan moeten we weer machteloos toezien hoe gif met de Maas ons land binnenstroomt, of ademen we weer vervuilde lucht uit het Ruhrgebied in.
Zonder de EU zouden we minder regeltjes hebben, minder kopzorgen over de munt, en minder vraagstukken over arbeidsmigratie. Maar ook minder welvaart, minder vrijheid, minder veiligheid, minder zekerheid van vrede. We zouden minder te vertellen hebben in de wereld. Minder soft power om mensenrechten en democratie te verspreiden. Minder kwaliteit van bestaan.
Waarom zouden we deze denkoefening doen? Laten we liever zorgen dat de EU beter en sterker wordt, zodat ze onze belangen kan verdedigen in de wereld en onze waarden beschermt. Zonder een sterk Europa, geen sterk Nederland.
Op 22 mei is de keuze aan u!
FABMagazine vroeg de hoogste vrouw op de lijst van de partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen hun visie op ‘Europa’ te geven. Deze serie columns is het resultaat van die vraag.