Interview

PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff: ‘Het mooiste resultaat is als we binnen vijf jaar uit de Europese Unie stappen.’

14-05-2014 14:01

Bij de vorige Europese verkiezingen werd de PVV de tweede Nederlandse delegatie in het Europees Parlement. De delegatie wordt bij de verkiezingen van 22 mei vrijwel helemaal vervangen nadat Laurence Stassen uit de partij stapte en Lucas Hartong zich terugtrok. De nieuwe lijsttrekker is Marcel de Graaff, de huidige fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer. Chris Aalberts sprak De Graaff over de nieuwe eurokritische fractie waar de PVV deel van uit gaat maken, samen met het Franse Front National. Hoe gaat de PVV ervoor zorgen dat er minder EU komt?

De PVV wil Nederland uit de EU. Dat kun je niet regelen via het Europees Parlement. Wat gaan jullie wel doen?

“Tachtig procent van onze nationale wetgeving komt voort uit Brusselse richtlijnen. Je kunt ervan uitgaan dat wij in Brussel gaan proberen die enorme wetgevingskraan een beetje dichter te draaien. Als er richtlijnen komen, moet de invloed van Brussel daarmee kleiner worden in plaats van groter. We willen minder in plaats van meer regelen.”

Er is in het Europees Parlement altijd een eurofiele meerderheid. Minder Brussel klinkt als een onmogelijke opdracht.

“Wij gaan voor 100 procent minder EU. Dan zijn we namelijk uit de EU. Elke stap op weg naar die 100 procent is een stap. Tot nu toe wordt daar helemaal niets aan gedaan en is het altijd: meer EU. Het eurokritische geluid heeft geklonken de afgelopen vijf jaar door afzonderlijke nationale delegaties, zoals die van de PVV. Als je gaat samenwerken en een fractie gaat vormen samen met andere eurokritische partijen, krijg je meer macht, meer spreektijd en meer faciliteiten. Dan sta je sterker dan voorheen.”

“Een exit of een uiteenvallen van de Europese Unie is denkbaar.”

“Er zal meer aandacht en meer tijd komen voor het eurokritische geluid. Je ziet wat er in Nederland is gebeurd. Je ziet andere politieke partijen de positie van de PVV overnemen op voor ons hele belangrijke punten. De strafbaarstelling van illegalen is een goed voorbeeld. Daarbij zie je dat de VVD opgeschoven is. Dat zul je ook in Europa gaan zien. Immigratie is bijvoorbeeld ook in het Zuiden een groot probleem. Op dat vlak zullen steeds meer andere partijen onze standpunten in een wat verwaterde vorm gaan oppakken.”

Maar wat jullie over Europa vinden wordt door de meerderheid niet gedeeld.

“Neem het voorbeeld van Nigel Farage (Brits eurosceptisch politicus, CA). Zijn partij gaat zoals het er nu naar uitziet dertig procent van de stemmen halen in Engeland. Dat is een gigantisch signaal richting de Europese Unie dat een exit of een uiteenvallen van de Europese Unie denkbaar is.

“Er zijn natuurlijk ook in het verleden pogingen gedaan om goedschiks of kwaadschiks een verenigd Europa te creëren. Het is elke keer mislukt omdat de culturele verschillen te groot zijn. De opstand tegen de Europese Unie begint nu gestalte te krijgen. We zien ook in andere landen EU-kritische partijen die een steeds krachtiger geluid laten horen.”

Het lijkt me moeilijk voor de PVV om in het Europees Parlement publicitair successen te boeken. Je kunt er nauwelijks een debat aanjagen.

“Het is een afschuwelijk ondemocratisch geheel. Het Europees Parlement heeft niet het laatste woord want je hebt ook nog een raad waar de ministers bij elkaar komen. De meerderheid van het parlement kan een lid van de Europese Commissie (uitvoerend orgaan van de EU, CA) niet wegsturen. Als je je keert tegen het ondemocratische gehalte, kun je dat veel zichtbaarder maken. Je kunt dan aan je achterban laten zien: ‘we doen er alles aan, maar kijk hoe die politieke handjeklap verloopt over de hoofden van mensen heen’.”

“Er wordt constant gewerkt aan convergentie, aan het gelijk schakelen van landen. Noord-Europa zegt dat de cultuur van Zuid-Europa corrupt is. Zij moeten volgens het Noordelijke economische model gaan presteren. Wij zijn als PVV ook tegen corruptie en fraude, maar in Zuid-Europa moeten de mensen doen wat ze zelf willen. Willen ze corrupt zijn? Doe dat in je eigen land, maar val ons er niet mee lastig zodat wij miljarden in die bodemloze fraudeputten moeten storten.

“Je ziet een enorme economische en juridische druk om de landen allemaal gelijk te maken. Je ziet dat de zeggenschap van de nationale parlementen steeds kleiner wordt. Dat begint op het terrein van een munt, vervolgens moet er een Europees openbaar ministerie komen, de geluiden over een Europees leger worden weer sterker, de Europese Commissie wil over journalisten wat te zeggen hebben. Je ziet dat het steeds verder gaat.”

Wat kunnen we op die punten concreet van de PVV verwachten?

“Een afwijzend geluid. We willen vanaf nu in een internationale fractie opereren. Ik denk dat er minstens vijftig eurokritische Europarlementariërs in het parlement zullen komen. De gesprekken tussen al die verschillende partijen vinden nog plaats. De definitieve samenstelling en grootte van die fractie zal pas na 22 mei duidelijk zijn. Het enige wat ik erover wil zeggen is dat we op een goede manier met diverse partijen in gesprek zijn. Op het moment wat minder met UKIP (Britse eurosceptische partij, CA), maar dat wil niet zeggen dat daar geen mogelijkheden zijn voor samenwerking in welke vorm dan ook.”

“De PVV is een van de grote supporters van Israël. Het is de enige democratie in het Midden-Oosten. Israël is de voorpost van de beschaving.”

Er bestaan zorgen over de partijen waarmee de PVV gaat samenwerken. Die zijn volgens critici antisemitisch.

“De PVV heeft altijd krachtig afstand genomen van antisemitisme. Sterker nog, de PVV is een van de grote supporters van Israël. Het is de enige democratie in het Midden-Oosten. Israël is de voorpost van de beschaving. Dat wij het verwijt krijgen van antisemitisme is absurd.”

“Wij zullen niet samenwerken met partijen die antisemitisch zijn. De Hongaarse partij Jobbik is daar een voorbeeld van. Front National wordt geleid door Marine le Pen. Zij heeft de touwtjes strak in handen en is vele malen populairder dan haar vader ooit geweest is. Zij heeft heel sterk gebroken met dit soort elementen die in het verleden in Front National aanwezig waren. Zij heeft een duidelijk andere koers ingezet. Wel voor het nationale belang, maar absoluut niet antisemitisch. Daarom is zij als mogelijk toekomstige president van Frankrijk een belangrijke samenwerkingspartner.”

Maar haar vader zit straks wel met u in de fractie. Hij noemt de gaskamers een detail uit de geschiedenis. Hoe onafhankelijk is de PVV daar straks van? Is er fractiediscipline?

“Het belangrijkste zijn de punten waar wij elkaar op kunnen vinden en wat de basis wordt van het fractiestatuut. Waar wij elkaar op vinden is dat we EU-kritisch zijn. Het is voor ons niet moeilijk om daar fractiediscipline in te hebben. Dat is de basis van de samenwerking en ons stemgedrag. Daar zie ik geen spanning.”

Maar als er een resolutie over Israël wordt besproken kunnen er verschillen ontstaan.

“Ik vind dat een volstrekt hypothetische situatie. Dat zijn ‘als dan’-vragen. Ik weet niet of zich dat in de praktijk ooit zal voordoen. Wat ik wel zeg is dat die samenwerking zal gaan groeien. Dit is wat dat betreft echt een historisch moment. We zullen een enorme overwinning gaan zien van eurokritische partijen. Daarnaast is het historisch dat die partijen ook nog eens gaan samenwerken.”

“De samenwerking is een kwestie van goed met elkaar in gesprek zijn. We moeten zien hoe dat uiteindelijk gestalte krijgt. We kunnen daar heel ver op vooruit gaan lopen, maar dat ga ik niet doen. Als we in een fractie gaan samenwerken, hebben we een enorme mijlpaal bereikt. De vraag is dan hoe we die fractie steeds verder kunnen uitbouwen. Dat is ook een van de taken waar ik me straks als Europarlementariër voor zal inspannen.”

Is een stem op de PVV niet vooral symbolisch? Verzet tegen de andere partijen?

“De lijn van de PVV is dat we een veilig en welvarend Nederland willen hebben. Veilig betekent dat we willen dat mensen die gewelddadig zijn zich aanpassen, dat ze niet naar Nederland komen of dat ze hier niet langer verblijven. Daarom moeten we controle hebben over onze grenzen, wat nu niet zo is. Ons immigratiebeleid wordt nu bepaald door mevrouw Malmström (Eurocommissaris voor binnenlandse zaken, CA) die nooit door iemand is gekozen.

“Het tweede is welvaart. We hebben een hele mooie welvaartsstaat opgebouwd in de afgelopen veertig jaar, die nu in een enorm rap tempo wordt afgebroken. Als je op de PVV stemt, stem je voor veiligheid en voor een welvarend Nederland. Het is geen proteststem, het is een stem voor meer veiligheid en meer welvaart. Het is een kritische stem tegen het establishment wat ons de ellende ingeloodst heeft en waarbij niet naar de kiezer is geluisterd. Wij willen het protest daartegen laten horen. Het mooiste resultaat zou zijn om niet vijf jaar in het Europees Parlement te zitten, maar dat we voor die tijd uit de Europese Unie stappen.”

“Je moet kiezen tussen open grenzen of welvaart.”

Hoe ziet Nederland eruit als we uit de EU stappen?

“Ik geloof echt dat we als Nederland de potentie en de kracht hebben om buiten de unie veel welvarender te zijn dan binnen de unie. Er is op een schandalige manier gezegd dat de Rotterdamse haven zou veranderen in een jachthaven als we de EU niet meer hebben. Maar Europa wil dat de goederenstromen in belangrijke mate naar Hamburg en Franse havens gaan en dat Rotterdam niet te groot wordt. Dat zijn de machtsblokken Duitsland en Frankrijk waar wij in Nederland alleen maar schade van ondervinden. De Europese Unie heeft geen handelsverdrag met China. Zwitserland heeft dat al jaren wel en presteert op de Chinese markt beter dan de EU.”

“Je moet kiezen tussen open grenzen of welvaart. Dat zie je heel goed in de transportsector waar onze chauffeurs thuis op de bank zitten omdat er Roemeense en Poolse chauffeurs rondrijden. Ik kom uit een transportfamilie, mijn vader had jarenlang een transportbedrijf. Grensoverschrijdend transport is altijd goed gegaan, daar hebben we altijd geld mee verdiend. Het is niet de vraag of wij als Nederland uit de EU is weer grenscontroles willen invoeren. Het punt is dat we ze nu niet mogen invoeren. Nu zijn ze verboden. Als je uit de unie bent, kun je daar weer zelf over beslissen.”

Chris Aalberts sprak Marcel de Graaff in de Eerste Kamer. Dit is een geautoriseerd interview.