Voetbal

Den Haag komt met ‘WK-celstraf’

14-05-2014 13:07

Wie tijdens het WK voetbal flink over de schreef gaat in Den Haag, zit de rest van het toernooi achter tralies. Raddraaiers kunnen bij zware zaken ,,een gevangenisstraf tot het einde van het toernooi” krijgen. Dat heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen bekendgemaakt. Bij lichte zaken kunnen mensen een gebiedsverbod of een meldplicht krijgen.

Goedwillende bewoners en kinderen

Bij grote toernooien van Oranje zijn er geregeld onlusten op en rond het Jonckbloetplein in het Haagse Laakkwartier. “De ervaring leert dat de ongeregeldheden worden veroorzaakt door relschoppers van buitenaf die uit zijn op een confrontatie met de politie”, aldus Van Aartsen. De gemeente organiseert op andere plekken in de wijk WK-activiteiten, zodat “goedwillende bewoners en kinderen” geen last van eventuele opstootjes hebben.

Het WK valt samen met een paar andere grote evenementen in Den Haag. De eerste dagen van het voetbaltoernooi zijn de laatste dagen van het WK hockey in het ADO-stadion. Tegelijk met een mogelijke achtste finale van Oranje is het Parkpopfestival in het Haagse Zuiderpark, dat vorig jaar een kwart miljoen bezoekers trok. De opnames van RTL-programma Voetbal International zijn bij het Kurhaus aan het Scheveningse strand.

ANP