Leven

Het populisme, een moeilijk begrip

15-05-2014 16:27

Een partij die tegenwoordig erg in het nieuws is en bij sommige mensen, misschien ook wel in het hart, is de PVV. Geen politieke partij die meer besproken en omstreden is. Veel onderzoekers hebben zich over de vraag gebogen tot welke groepering  de PVV behoort. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de uitspraken van Wilders. De conclusie is dat het niet makkelijk is om Wilders in een hokje te plaatsen. Hij zou tot de rechts-extreme familie kunnen behoren, maar ook tot de nationalistische familie. 

Een andere familie waar je Wilders in zou kunnen plaatsen is het populisme. Het populisme is een moeilijk te omschrijven stroming, maar politicologen zijn het er zo langzamerhand over eens geworden dat de beste definitie  is:  “An appeal to the people against both the established structure of power and the dominant ideas and values of society”.
Vertaald: het volk verzet zich tegen zowel de gevestigde orde van de macht en de dominante ideeën en waarden van de maatschappij.

Denkbeelden

Een andere omschrijving van populisme is: “een stijl van politiek bedrijven waarbij de suggestie wordt gewekt dat maatschappelijke problemen heel eenvoudig kunnen worden opgelost”.
En dat zien we in de uitspraken van Wilders terug: gooi alle Marokkanen uit het land en we hebben geen criminaliteit meer, gooi alle Turken en Polen eruit en we hebben geen werkeloosheid meer.

Maar, als je Wilders onder het populisme schaart, welke denkbeelden hangt hij dan aan?

Wij tegen zij

Hierboven zijn al wat simplistische voorbeelden geschetst, maar desalniettemin waar. Wilders keert zich tegen culturele gelijkheid en ook tegen maatregelen om de sociaal economische gelijkheid te bevorderen. Aan de ene kant wil Wilders de politieke macht gelijkmatiger verdelen door de kiezers meer macht te geven, maar aan de andere kant wil hij immigranten zonder Nederlands paspoort het stemrecht bij Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen ontnemen. Ook wil hij ze uitsluiten van sociale zekerheid (voor de eerste tien jaar van hun verblijf). Als we dit zo lezen, dan kunnen we wellicht concluderen dat populisme en discriminatie en racisme wellicht aan elkaar verwant zijn.

Het populisme roept een hoog ‘wij tegen zij’ gehalte op. Het gevoel van saamhorigheid is groot. Wilders speelt heel goed in op de ontevredenheid van het volk, hij geeft ontevredenheid een stem. Vooral in tijden van economische crisis groeit het ‘wij tegen zij’- gehalte.

Dat roept de vraag op: staat populisme gelijk aan discriminatie?

Discriminatie

Wat mij betreft staat alleen al de ‘wij tegen zij’-gedachte dicht tegen discriminatie aan, immers, als er een ‘wij’ is dan wordt deze vaak beter bevonden dan ‘zij’, en zijn dat niet de grondbeginselen van discriminatie?

Zet Wilders dan aan tot discriminatie?

Wellicht een onderwerp waar niet altijd makkelijk een mening over te vormen is, maar wat mij betreft wel belangrijk om hier je eigen mening over te hebben. Iets wat zo leeft in de samenleving daar moet goed over nagedacht worden.
Dit stuk is geschreven voor een schoolopdracht van de Hanzehogeschool Groningen, opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, jaar twee.