Politiek

Koenders roept Russischse ambassadeur op het matje vanwege kritiek op MH17-onderzoek

30-09-2016 12:47

De Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin in Den Haag is vrijdag door minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) op het matje geroepen in verband met Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17.

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden eerder deze week dat lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket, die het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 neerhaalde, werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Die eerste resultaten van het JIT werden woensdag door Russische ministeries in twijfel getrokken.

Ongefundeerde kritiek onacceptabel

De ambassadeur is te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is, aldus een verklaring van Koenders. “In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland – gezien het overtuigende bewijs – de gepresenteerde resultaten te respecteren.” Ook riep hij in het gesprek de Russen opnieuw op om mee te blijven werken aan het onderzoek en de berechting van de dader(s).

Moskou: Onderzoek ‘vooringenomen en politiek gemotiveerd’

Russische instanties trokken volgens Koenders ‘de professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel’. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies van het JIT ‘vooringenomen en politiek gemotiveerd’. En het Russische ministerie van Defensie liet weten te twijfelen aan de objectiviteit van het onderzoek. Ook zijn er volgens dit ministerie nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne gepasseerd.

Kabinet was tot dusver terughoudend

Het ontbieden van ambassadeur Sjoelgin is opvallend. Het Nederlandse kabinet is tot dusver zeer voorzichtig geweest als het ging om het onderzoek naar de ramp waarbij 298 mensen omkwamen onder wie 196 Nederlanders. Het wil per se voorkomen dat de objectiviteit van het onderzoek in twijfel kan worden getrokken.

Lees ook

TPO – Onderzoek MH17: Buk-raket kwam uit Rusland – Afgevuurd uit rebellengebied