Economie

Weer Nederlands bedrijf in Ethiopië belaagd

04-10-2016 16:58

DEN HAAG (ANP) – In Ethiopië is opnieuw een Nederlands bedrijf aangevallen door demonstranten. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om sapfabrikant African Juice.

Het bedrijf ligt in de regio Oromia, zo'n 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. Het is dinsdagochtend aangevallen door een grote groep overwegend jongeren. Een aantal lokale werknemers raakte gewond. Zo'n veertigtal personeelsleden is de velden ingevlucht. Onder hen zouden geen Nederlanders zijn. De top van Africa Juice is inmiddels naar Ethiopië afgereisd. Over het motief kan het ministerie nog niets zeggen.

In Oromia vielen dit weekeinde tijdens een religieus festival in Bishoftu doden en gewonden. Dat gebeurde toen tijdens het festival geprotesteerd werd tegen de regering en veiligheidstroepen het vuur openden. In het gedrang van vluchtende festivalgangers vielen de slachtoffers.

Begin vorige maand werden vier Nederlandse bloemenbedrijven aangevallen door betogers in het noordwesten van het land. Een bedrijf sloot hierna zijn deuren. Bevolkingsgroepen voelen zich hier in de regio Amhara net als in Oromia achtergesteld. Deze aanvallen waren volgens het ministerie niet specifiek gericht tegen de Nederlandse bedrijven, maar ze worden gezien als verlengstuk van de Ethiopische overheid.

De Nederlandse ambassade heeft om betere bescherming van de Nederlandse bedrijven gevraagd. Politie is naar de getroffen onderneming van African Juice gestuurd. Op de ambassade is een crisisteam gevormd. Dat staat in voortdurend contact met Nederlandse ondernemingen en de Ethiopische overheid.