Economie

Flinke winsten op Europese koersenborden

04-10-2016 17:50

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag stevige koerswinsten optekenen. De stemming onder beleggers was positief, mede dankzij wegebbende zorgen rondom Deutsche Bank.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot 1,2 procent in de plus op 458,32 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 658,40 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen koersten tot 1,2 procent hoger. De FTSE 100 in Londen kwam voor het eerst sinds mei vorig jaar weer boven de 7000 punten uit, maar wist net geen nieuw recordniveau te bereiken.

Uitzender Randstad was met een winst van 4,1 procent de grootste stijger in de AEX. Supermarktconcern Ahold Delhaize boekte een plus van 3,7 procent, na een adviesverhoging door Exane.

NN Group

Verzekeraar NN Group zakte 0,3 procent in de hoofdindex en stond daarmee in de onderste regionen van de hoofdindex. Het concern maakte bekend zijn Ierse herverzekeringsportefeuille NN Re over te doen aan Canada Life, waarmee een eenmalig verlies voor belastingen zal worden geboekt van 55 miljoen euro.

Bij de middelgrote fondsen ging chiptoeleverancier Besi (plus 2,5 procent) aan kop, gevolgd door Arcadis (plus 1,8 procent). Het advies- en ingenieursbureau neemt het Australische Environmental Strategies over, volgens kenners een logische manier van Arcadis om zijn bestaande aanwezigheid in het land te versterken.

Deutsche Bank

In Frankfurt won Deutsche Bank 1,5 procent. Volgens marktkenners moet de bank in staat zijn de huidige problemen het hoofd te bieden. Deutsche Bank is in Italië aangeklaagd in verband met het derivatenschandaal bij Banco Monte dei Paschi di Siena. Het financiële concern staat verder onder druk door onder meer een dreigende miljardenboete in de Verenigde Staten.

De euro was 1,1191 dollar waard, tegenover 1,1215 dollar bij het Europese slot maandag. Het Britse pond sterling bewoog op het laagste niveau sinds 1985 ten opzichte van de dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 48,85 dollar. Brentolie klom 0,4 procent naar 51,08 dollar per vat.