Interview

Koffie met de kandidaat (3): David Pinto, initiatiefnemer van LEF

06-10-2016 12:17

Wie zijn de kandidaten voor de Tweede Kamer in maart 2017? Hoe word je Tweede Kamerlid? Elke week tot aan de Tweede Kamerverkiezingen gaat uw interviewer op bezoek bij diegenen op wie u in maart kunt stemmen. In de derde aflevering: David Pinto, de hoogleraar interculturele communicatie die voor de tweede keer een eigen politieke beweging is begonnen, dit keer onder de naam LEF. Hij heeft al een boek geschreven wat dienst doet als partijprogramma. Als hij voldoende kandidaten vindt, doet hij in maart mee.

David woont vlakbij het Amsterdamse Vondelpark. Een boekenkast met de Talmoed staat prominent in de vrij lege ruimte. David heeft de Talmoed in meerdere talen, waaronder het Aramees en het Ivriet. De ene versie is makkelijker te lezen dan de andere, weet David. Een dikkige poes loopt door de woonkamer en knabbelt aan de tas van uw interviewer. “Die poes is niet van mij,” verontschuldigt David zich. De poes komt alleen regelmatig op bezoek. David weet niet wiens poes het is. Na een uur wil de poes weer naar buiten. “Tot de volgende keer,” roept David.

David, de verlichtingsfundamentalist

David zet een pak gevulde koeken op tafel. “Eet zoveel je wilt”, meldt hij. David, zo legt hij zelf uit, is “een verlichtingsfundamentalist”. Hij wil “alles doen om de moderniteit overeind te houden.” Volgens David is dit steeds moeilijker omdat er steeds meer pre-modernen in Nederland zijn. “We moeten bewaken wat gewonnen is aan verlichting.” In 1988 introduceerde David de term “doodknuffelen”. Volgens hem worden “heilige buitenlanders” nog steeds doodgeknuffeld. De gevestigde orde van de grote televisieprogramma’s en kranten is al die jaren niets veranderd, denkt hij.

Pauw geeft geen podium aan kritisch geluid, zegt David: “het blijft policor, er zitten nooit multiculti-kritische mensen. We zijn te slap voor buitenlanders.” “Maar er is inmiddels toch tegengeluid van Wilders?” vraagt uw interviewer. Volgens David komt Wilders met “een goede signalering van het probleem, maar wat hij doet lost het niet op. Voor hem is het probleem de islam, maar dat is niet het hele verhaal. Als wetenschapper hoef ik maar één of twee moslims te vinden die oké zijn en Wilders’ beweringen zijn van tafel. En die moslims zijn er.”

Niet verbieden moslim te zijn

David komt met een andere visie: “De discussie over de islam leidt af. Dan krijg je discussies over: ‘welke soera bedoel je nou precies?’ Je moet geloven wat je wilt, al wil je een boom vereren. Er is echter een botsing van culturen, van moderne en pre-moderne waarden.” De moderniteit kan volgens David samengaan met de islam die de pre-moderniteit afzweert: “Ik zie deze mensen als drager van een grote hoeveelheid pre-moderniteit. Daar wil ik ze vanaf helpen. Geloof wat je wilt, maar ik ga je laten zien hoe de kernwaarden eruit zien en wat die zijn. Ik wil moslims niet verbieden moslim te zijn.”

Volgens David moeten niet de mensen met pre-moderne waarden bestreden worden, maar alleen hun waarden. De dragers van deze waarden zijn wel vaak moslims. David: “Het kunnen ook Joden zijn. Ik heb die bagage zelf meegenomen uit Marokko.” Pre-moderne waarden zijn het niet accepteren van een gelijke positie van man en vrouw, geen acceptatie van seksuele voorkeuren, geen scheiding van kerk en staat en kinderen niet kritisch leren nadenken.

Religieuze scholen sluiten

David wil alle religieuze scholen sluiten. Op school moeten kinderen de juiste waarden aanleren. David wil bovendien nergens meer dan 25 procent mensen met pre-moderne waarden. “Er zijn miljarden beschikbaar voor integratie,” denkt David. “Die gebruiken we om mensen vrijwillig te laten verhuizen naar een andere wijk.” “Zouden die mensen ook naar Oost-Groningen willen verhuizen?” vraagt uw interviewer. Met een grotere financiële aanmoediging wel, zegt David. Hij kan de mensen geen waarden opleggen, erkent hij, maar dat wil niet zeggen dat men pre-modernen niet moet aanleren alsnog modern te worden.

“Waarom gaat u niet gewoon bij de PVV? Er is toch een enorme overeenkomst?” vraagt uw interviewer. David wil best voor de PVV in de Tweede Kamer zitten: “als Wilders mijn manifest omarmt, vind ik dat goed.” Bedenkingen heeft hij wel: “Als je heel lang onrealistische dingen vertelt, dan kom je nergens.” David vindt VNL – waarvoor hij kort actief was – zeker geen alternatief: “Ik kan niet liegen: Joram van Klaveren [VNL-Kamerlid, CA] is een rat.” Kennissen van David hebben gespeeld met het idee om een denktank voor de PVV op te richten, maar die kwam er niet omdat iedereen bang is voor de reactie van Wilders. “Wilders is daar te wantrouwig voor.”

Hoe een nieuwe partij te organiseren

En dus is David voor zichzelf begonnen. Een partij is LEF niet. “LEF is een beweging,” legt hij uit. Er is een raad van advies, een comité van aanbeveling en straks een kandidatenlijst. De raad van advies adviseert David, die baas, eigenaar en bestuurder is. Hoogleraar Paul Cliteur is voorzitter – al beveelt die inmiddels ook Thierry Baudet’s Forum voor Democratie aan – en ook oud-LPF-leider Mat Herben en wetenschapper Geerten Waling zijn tot de adviesraad toegetreden. Kandidaten op de lijst moeten David’s visie op hoofdlijnen onderschrijven. “Ze moeten zich geroepen voelen,” denkt David.

LEF is een losse beweging: de lijstvolgorde wordt door de kiezer bepaald, vertelt David trots. Hij is lijsttrekker en daarna komen er kandidaten die op de volgorde van het aantal stemmen in de Kamer zullen komen. Daar moeten de kandidaten voor tekenen. Volgens David mag dit van de Kiesraad. Als een kandidaat deze afspraak breekt, moet hij een boete betalen. “Kan de rechter dat afdwingen?” wil uw interviewer weten. David denkt het wel, hij bekent alleen een inleiding recht te hebben gedaan.

David wil niet vertellen hoeveel kandidaten LEF al heeft. “Als het niet lukt een lijst met goede kandidaten te maken”, meldt hij, “dan doe ik het niet.” Er moeten genoeg mensen zijn van goede kwaliteit en met voldoende motivatie, denkt David. Hij denkt dat hij bij onvoldoende kandidaten pas de volgende Tweede Kamerverkiezingen meedoet: “het kabinet valt toch snel.” Voor 19 december besluit hij of hij definitief met een lijst komt.

Chris Aalberts (ChrisIsErbij) is dit half jaar de verkiezingsverslaggever van ThePostOnline. Deze journalistiek is gratis te lezen maar kost wel degelijk geld. Doneer nu.