Weten & Tech

Nederlander aangeklaagd in VS wegens hacking

06-10-2016 13:44

CHICAGO – De Amerikaanse justitie heeft een Nederlandse tiener aangeklaagd die deel zou uitmaken van een groep die tegen betaling cyberaanvallen uitvoert. Bradley van R. uit Leiden werd 21 september aangehouden in zijn woonplaats.

De man moet zich eerst in Nederland voor de rechter verantwoorden, voordat er iets besloten wordt over een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is, is nog niet bekend. Hij zit niet meer vast, heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

Van R. wordt verdacht van belaging, cyberaanvallen, het verkopen van ddos-aanvallen, het verkopen van credit card-gegevens en deelname aan een criminele organisatie.

Naast de negentienjarige Van R. hebben de Amerikaanse autoriteiten ook een Amerikaanse tiener in het vizier. De twee zouden lid zijn van hackerscollectieven Lizard Squad en PoodleCorp, staat in de aanklacht. De negentienjarige Amerikaan Zachary Buchta werd vorige maand opgepakt in de Amerikaanse staat Maryland en is woensdag voorgeleid in Chicago.

De autoriteiten kwamen de twee tieners op het spoor tijdens een onderzoek naar phonebomber.net, een website waar mensen konden betalen om iemand telefonisch te laten lastigvallen. Een van de slachtoffers van de mensen achter de website kreeg dertig dagen lang elk uur een telefoontje van een afgeschermd nummer. In een opname vol scheldwoorden kreeg het slachtoffer te horen dat zijn huis mogelijk zal afbranden en dat zijn familie zal worden achterhaald.

Niet lang nadat phonebomber.net actief werd begonnen de twee tieners zogenoemde ddos-aanvallen uit te voeren, zegt de Amerikaanse justitie. Daarbij worden computersystemen lamgelegd door ze te overstelpen met informatieverzoeken. De twee schepten op sociale media op over de aanvallen.

De twee zijn meerdere vergrijpen ten laste gelegd. Op de ernstigste, samenzwering, staat een maximale celstraf van tien jaar.