Premier Mark Rutte wil zo snel mogelijk na de Europese verkiezingen met zijn collega regeringsleiders in discussie over een beperking van de taken voor ‘Brussel’. Hij wil zijn ‘prioriteitenagenda’ volgende week dinsdag bespreken tijdens het diner waar de staatshoofden en regeringsleiders praten over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.
Rutte zegt woensdag in een interview met de kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst dat de EU zich de komende jaren moet beperken tot vijf taken: een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt. Hij wil dat de 28 EU-landen op een top in juni een akkoord sluiten over de prioriteiten voor Brussel.
Volgens Rutte heeft de Europese Commissie zich de afgelopen vijf jaar met allerlei zaken bemoeid en is het nu de hoogste tijd voor een beperkt takenpakket. ,,Mensen maken zich zorgen, over hun baan en de toekomst van hun kinderen: krijgen die wel werk? En intussen wil Europa zich met pensioenen en vrouwenquota gaan bemoeien. De EU moet terug naar de kern.”
Nederland wil graag een kleinere Europese Commissie, Ruttes VVD wil die zelfs halveren. Nu heeft de Commissie nog 28 commissarissen, voor elk land één. ,,De neiging van zo’n grote Commissie is dat het allemaal feestcommissies worden op zoek naar een feest. Je moet oppassen dat ze taken gaan zoeken voor zichzelf. Hier blijven we aan werken. Stap voor stap.”
Rutte vervolgt: „Het kan geen business as usual worden na de verkiezingen. Een deel van het cynisme over Europa zit hem erin dat die Commissie altijd meer wil: vrouwenquota, bosstrategie, iets met websites – verschrikkelijk!”
Rutte pleit tegenover De Persdienst voor een pragmatische benadering van Europa. ,,Wat mensen nu willen weten, is heel pragmatisch, heel praktisch: what’s in it for Nederland? Als je dat uitspreekt krijg je meteen een reactie: o, wat egoïstisch. Dat is onzin. Iedereen begrijpt dat we van samenwerking allemaal beter worden. De koek wordt groter. Ik zit in Brussel achter de Nederlandse vlag, Merkel zit achter de Duitse vlag. Zo werkt het. Niemand zit daar achter een blauwe vlag met sterretjes.”