Politiek

Burgemeester (VVD) wilde procederende burger omkopen

21-05-2014 22:10

Burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe heeft een bijstandsgerechtigde voorgesteld om alle juridische procedures tegen de gemeente te staken en niet meer de publiciteit te zoeken in ruil voor geld. Broertjes (VVD) zou er dan voor zorgen dat de vrouw niet langer wordt gekort op haar bijstandsuitkering en ook geen re-integratieverplichting meer heeft. 

Dat heeft de burgemeester woensdagavond in een extra ingelaste raadsvergadering toegegeven. “Achteraf was dat niet handig. Ik bied daarvoor mijn excuses aan”, zei hij.

Het voorstel van Broertjes werd tijdens een gesprek door de juridische adviseur van de vrouw heimelijk opgenomen en vorige week openbaar gemaakt. “Dat is kwalijk. Ik voel mij daardoor geschaad en beschadigd”, zei de burgemeester voorafgaande aan het spoeddebat.

Broertjes benadrukte dat hij “naar eer en geweten heeft gehandeld om verdere schade aan gemeente en ambtenaren te voorkomen, maar achteraf de verkeerde keuze” heeft gemaakt.

Midden-Drenthe ligt al langer onder vuur vanwege het strenge beleid ten aanzien van bijstandsuitkeringen. Er loopt een reeks aan procedures tegen de gemeente. Die komen erop neer dat bijstandsgerechtigden worden verplicht om werkervaring op te doen, maar dat zulke projecten nooit leiden tot een baan.

Zo worden mensen met een bijstandsuitkering onder meer aan het werk gezet bij een fruitteler in de gemeente, waar de Arbeidsinspectie vorig jaar nog een inval deed vanwege misstanden.

Anp