In de strijd tegen de ziekteveroorzakende teek heeft de Wageningse onderzoeker Sip van Wieren een onorthodox middel bedacht: schapen als lokmiddel.
De onderzoeker zegt binnen nu en 2 weken een kudde ‘lokschapen’ te inzetten. Hij begint op drie campings en in drie bosgebieden. De schapen moeten daar al lopend de teken, die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken bij mensen, opvangen en meenemen uit het gebied. De schapen worden niet ziek van de teken en zijn bovendien ingespoten met een speciaal tekendodend middel.
Van Wieren verwacht overigens dat de schapen meerdere keren door de gebieden moeten lopen, om het aantal teken duurzaam te verminderen. De onderzoeker zegt al een herder te hebben gevonden met wiens kudde hij de natuurgebieden ‘teekvrij’ gaat maken. Het gaat om campings in Dronten, Lochem en Ootmarsum en bosgebieden bij Gieten, Zeewolde en Emmen.
De ziekte van Lyme kan worden veroorzaakt door een beet van een teek die de Borrelia-bacterie bij zich draagt. Het is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben. De ziekte kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen. Jaarlijks krijgen ongeveer 76.500 mensen de ziekte van Lyme, aldus de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP).
(ANP)