Media & TV

De ochtendcouranten over de Europese verkiezingen

23-05-2014 10:23

Parool en NRC Handelsblad zijn middeleeuws middagcourant (superhandig in het internettijdperk!) dus hun abonnees kunnen lekker 24 uur na het nieuws dat nieuws enorm actueel nogmaals lezen (spannend!). Het Reformatorisch Dagblad staat niet in Blendle want Blendle is heidens. Spits en Metro kunt u zelf ook wel opzoeken. De voorpagina van nrc.next begrijpen wij verder ook niet. Maar gezien het huidige aantal van 112 abonnee’s (ongeveer, schatting) voor deze nrc-jeugdbode zijn wij niet de enige.

brabants bnstem ed tub nd leeuwarder trouw dagbladnoorden tele ad vk next

 

 

De exitpolls van de Europese verkiezingen beloven vooral goed nieuws voor het pro-Europese D66. Dat schrijven de ochtendkranten vrijdag. PVV-leider Geert Wilders en PvdA-voorman Diederik Samsom worden aangewezen als grote verliezers.

“Pro-Europees kamp haalt opgelucht adem”, kopt de Volkskrant. Volgens de krant lijkt het eurosceptische blok in Nederland er niet op nauwelijks op vooruit te zijn gegaan.

“De winst van de SP en de ChristenUnie/SGP wordt tenietgedaan door een onverwachte nederlaag voor Geert Wilders’ PVV”, concludeert De Volkskrant.

Volgens De Telegraaf betaalt Wilders “de rekening van de interne onrust en het geflirt met uiterst rechtse Europese partijen”.

De nek-aan-nekrace tussen D66 en het CDA blijft volgens de krant tot het laatste moment spannend, want opiniepeiler Ipsos “zat er bij de gemeenteraadsverkiezingen fors naast.”

De verkiezingsuitslag betekent ook een “nieuwe klap” voor PvdA-leider Diederik Samsom, stelt het AD vast. “De PvdA smacht vandaag naar collectief geheugenverlies”, concludeert de krant droogjes.

Een nederlaag van de sociaaldemocraten kan volgens het AD gevolgen hebben voor de stabiliteit van de partij, waar onrust zich als “onkruid” zou verspreiden.

Ook de Volkskrant wijst op de “gevoelige nederlaag” van de PvdA. “Bij de Europese verkiezingen van 2009 zakten de sociaaldemocraten al 23 naar 12 procent. Daar is nu nog 9 tot 10 procent van de kiezers van over.”
Volgens het dagblad betaalt de partij een hoge prijs voor regeringsdeelname.

Op de voorpagina van Trouw wordt de lezer aangekeken door foto’s van kiezers. ‘Zij stemden wel‘, meldt de krant. ‘Maar 63 procent niet.

Volgens Trouw is het Geert Wilders niet gelukt van de verkiezingen een referendum over de Europese Unie te maken. “De kiezer gaf ook geen gehoor aan zijn oproep om massaal op te komen dagen.”

De krant benadrukt dat het verlies bij het CDA procentueel even groot is als bij de PVV. “Maar dat had de partij al ingecalculeerd”, aldus Trouw.

De krant maakt melding van grote opluchting bij de christendemocraten, nu uit de exitpolls blijkt dat ze mogelijk opnieuw de grootste Nederlandse partij in het EU-parlement worden.

Anp