Column

Een merkwaardig festivalseizoen

01-09-2011 14:00



 Het begon al met de KoninginneNach in Den Haag. Vroeg dit jaar werd duidelijk dat die een andere organisator kreeg. “Het moest anders, het moest goedkoper.” Ofzoiets. Kan gebeuren. Gevolg was een communicatiefoutje in en door medialand: “KoninginneNach Den Haag gaat niet door!” werd er gekopt. Dat was dus niet zo. Eindstand stonden we op hetzelfde feestje als die 115 jaar ervoor, maar dan met een ton mensen minder en had het een andere naam.

Stel je voor: je noemt de Heineken Music Hall de Bavaria Music Hall en opeens komen er 2K minder mensen naar John Mayer kijken. Apart. Sterker nog, het hele festivalseizoen was apart. 



H0itjes!

Kijk maar naar Pinkpop. Heel de popwereld op z’n kop: Jan Smeets had Coldplay geboekt. Saillant detail: hij betaalde 1,2 miljoen euro. Ik moet zeggen dat ik het eigenlijk ook belacheloos vond. 1,2 miljoen euro. Dan moet je wel heul. erg. goed. spelen. Vond ik wel meevallen. Foo Fighters, die speelden goed. Elbow, die speelden goed. Anderzijds vond ik dat Jan Smeets ook wel een goeie vinger aan dat hele cultuurbezuinigingsverhaal gaf. Zo van “Het zal allemaal wel, ik boek gewoon Coldplay voor 1,2 miljoen. H0itjes!” Kan ik waarderen. 



10 minuten

Pukkelpop. Wow. Pukkelpop duurt, inclusief extra zuipdag, 4×24=96 uur. Dat zijn 5760 minuten. Als je daar 1/576e deel van neemt hou je tien minuten over. Meer was er niet nodig om Pukkelpop en her en der wat levens plat te leggen: 10 minuten. 10 minuten: Dat is een ietwat lange poepsessie. Dat is live 1 uitgebouwd Coldplay liedje (waarde: +/- €100.000). Tien minuten. Dat zijn een kleine 400 tweets van Bert Brussen.



Stemadvies

En we blijven even bij Bert Brussen, want we gaan door naar Lowlands (dat klinkt vrij ongewoon eigenlijk). Van heel afgelopen festivalseizoen was Lowlands toch het meest bijzonder. Nu vind ik Lowlands altijd het meest bijzonder, maar dit jaar was het niet om de line-up (juist niet) of de goede bierzuippartytime-sfeer. Nee, dit jaar was Lowlands bijzonder door heel wat anders. Het begon al in 2010. Iets met bezuinigingen en cultuur. Strontvervelend. Iedereen bleef maar ouwehoeren. En waar ik even dacht dat Lowlands dit jaar anders dan normaal zou zijn door ouwehoerend en vingerwijzend publiek, daar bleek niets minder waar te zijn. Lowlands was vooral heel speciaal door een directeur die ons, de Lowlandsganger, even uit kwam leggen waar we op moesten stemmen. Heel het weekend uit m’n naad gegaan, krijg ik maandag een mailtje met wat (indirecte) politieke adviezen. De neuq. Het moet niet gekker worden. Althans, dat zou je denken, want Eric, directeur Lowtjelands, zocht ook nog eens publiekelijk ruzie met onze eigen Bert Brussen. Niet zo handig van Eric. Ten eerste omdat ie zichzelf nogal liet kennen, en ten tweede is Bert Brussen Bert Brussen. Hij had beter moeten weten. 



Henk Pleket


Al met al dus een turbulent festivalseizoen, welk mij in ieder geval heel erg nieuwsgierig naar volgend jaar maakt. Misschien heet de KoninginneNach dan wel Klein Cherso Live!, of krijgen we van Jan Smeets allemaal een pamflet met anti-nazi leuzen erop. Je weet nooit. Bert Brussen als Communicatieadviseur bij- en gastspreker op #LL12. Het zou zomaar kunnen. Of Pukkelpop, die voor 3,6 miljoen euro Havenznager Henk Pleket boeken… of nee, wacht… nevermind.