Het MERS-virus eist opnieuw mensenlevens: 6 doden en 3 besmettingen, volgens het Saoedisch ministerie van Gezondheid op woensdag. Dit nadat er de afgelopen dagen geen nieuwe gevallen waren gemeld. En op donderdag meldde het Saoedische ministerie van Gezondheid 1 dode en 3 nieuwe besmettingen. Dit brengt het totaal aantal besmettingen in Saoedi-Arabië op 568, en 187 doden. MERS heeft sinds september 2012 wereldwijd het leven geëist van meer dan 200 mensen. Het aantal besmettingen wereldwijd is ruim 600. “De nieuwste cijfers tonen aan dat de snelheid van nieuwe besmettingen en doden wat is afgenomen in de afgelopen twee weken. Na een scherpe stijging aan infecties en doden in april en de eerste helft van mei” meldt AP.
“Who drinks camel urine?” said someone walking past who saw this pinned o’side my office The things viruses teach you pic.twitter.com/TXXYXYbWMp
— Ian M Mackay, PhD (@MackayIM) May 20, 2014
MERS werd voor het eerst geconstateerd in Saoedi-Arabië. “In Saoedi-Arabië had een patient in 2012 een onverklaarbare ziekte en stuurde een monster naar ons op,” zegt de internationaal bekende viroloog Ab Osterhaus op tv, “Wij hebben het virus kunnen vaststellen.”
Tot nu toe komt het overgrote merendeel van de besmettingen uit Saoedi-Arabië. Op dit moment wordt naarstig onderzocht hoe mensen het MERS virus kunnen oplopen. Het sterke vermoeden bestaat dat het virus met name wordt overgebracht van de dromedarissen op mensen. Besmetting van mens op mens is zeldzaam, wel gebeurt het gewoonlijk in ziekenhuizen. In Saoedi-Arabië is inmiddels ook een Filipijnse verpleegster aan MERS overleden.
MERS wordt beschouwd dodelijker te zijn dan het SARS virus dat in 2003 in Azië opdook en 8273 mensen besmette, en 9 procent van hen overleed, schrijft de Saoedische krant Arab News.
Nu het virus in Nederlands is geconstateerd bij twee reizigers naar Saoedi-Arabië, zou je denken dat het aantal reizigers naar dat land vanuit Nederland afneemt. Maar het is ‘business as usual‘ vertelt een medewerkster van Farao Reizen, in Den Haag. Het reisbureau is gespecialiseerd in pelgrim reizen naar Saoedi-Arabië. “We krijgen niet eens echt vragen over het MERS virus,” vertelt ze, ze lijkt zelf ook verbaasd. “Nederlandse mensen maken zich snel zorgen om vaccinaties, maar mensen uit het Midden-Oosten bijvoorbeeld lijken dat veel minder te doen,” volgens de medewerkster.
“De twee patiënten die in Nederland waren gediagnosticeerd met het MERS Coronavirus zijn nu aan het herstellen” meldt het RIVM
Uit de testresultaten bij de mensen die nauw contact hebben gehad met de twee MERS-patiënten in Nederland zijn vooralsnog geen nieuwe besmettingen gebleken, zo liet het RIVM eerder weten. “In de komende weken zullen deze testen worden herhaald om zekerheid te verkrijgen over dat deze personen wel of niet met het MERS virus zijn geïnfecteerd. Op dit moment, is er geen bewijs gevonden voor een MERS besmetting meldde het RIVM dinsdag.
Midden Oosten
Na Saoedi-Arabië zijn de meeste MERS patienten in de Verenigde Arabische Emiraten te vinden: 67 patiënten en 9 doden, meldde de Saoedische krant Arab News op 23 mei. “Gevolgd door Jordanie met 9 besmettingen/4 doden en Qatar 7 besmettingen/4 doden. Oman twee besmettingen/2 doden, Koeweit 3 besmettingen/1 dode. In Egypte 1 besmetting/0 doden, Jemen 1 besmetting/0 doden en Libanon 1 besmetting/0 dode.”
Europa
“In Europa wordt de lijst aangevoerd door het Verenigd Koninkrijk, 4 besmettingen/3 doden” aldus Arab News. “Daarna Duitsland, 2 besmettingen/1 dode. En Frankrijk 2 besmettingen/1 dode, Nederland 2 besmettingen/0 doden, Italië 1 besmetting/0 doden en Griekenland 1 besmetting/0 doden.”
Iran
Donderdag kwam het bericht dat van het Ministerie van Gezondheid in Iran, dat in Kerman de eerste persoon aan MERS is overleden.
Egypte
In Egypte zijn ook de eerste gevallen van MERS infectie geconstateerd. Een ziekenhuis in het zuidelijke Aswan had een aantal patiënten met MERS verschijnselen geweigerd. Het personeel was bang om zelf besmet te raken, meldde de Egyptische krant Shorouq begin maart. De afgelopen weken berichten Egyptische media over een aantal ‘verdachte’ MERS gevallen, het ging telkens over reizigers die vanuit Saoedi-Arabië kwamen.
Wetenschappers schreven in het EID dat ze ‘een bijna 99 procent op MERS lijkend virus hebben geïdentificeerd in neusvocht van een dromedaris in Egypte. De dromedaris kwam uit het abattoir Giza, nabij Cairo.
Amr Kandil, directeur van het Preventief Medisch Departement in Egypte kwam gisteren met een verklaring en zei dat er “280 verdachte gevallen van het MERS waren, sinds het eerste geval was vastgesteld. Dat betrof een reiziger die vanuit Saoedi-Arabië kwam, en inmiddels helemaal is genezen” schrijft de Egyptische krant Egypt Independent.
“Testen waren in 250 gevallen negatief”, meldt Kandil. De resterende 30 gevallen zijn in onderzoek en die resultaten zullen binnen 48 uur naar buiten komen.” Dat was een week geleden, maar nog steeds is er geen nieuws naar buiten gebracht. Er werken bijna een miljoen Egyptische gastarbeiders in Saoedi-Arabië.
Het sterke vermoeden is dat het virus met name wordt overgebracht van de dromedarissen op mensen. In dat verband zijn de volgende bevindingen interessant:
MERS-achtige virussen bij dromedarissen van Oman tot Canarische Eilanden
“MERS Corona achtige virussen in dromedarissen zijn zich mogelijk aan het verspreiden over een gebied van tenminste het Oosters Arabisch Schiereiland, inclusief Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Marokko. Vanuit deze gebieden zijn anti lichaampjes van deze virussen in dromedarissen aangetroffen. Ook op de Canarische eilanden, waar de dromedarissen al jarenlang geïsoleerd zijn van Noord Afrika, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Dat schrijven Nederlandse en Duitse wetenschappers in het Emerging Infectious Diseases Journal.
“We vonden bewijs voor circulatie van het MERS Corona virus onder dromedarissen in Nigeria, Tunesië en Ethiopië. Circulatie van het virus onder dromedarissen in grote delen van Afrika zou een indicatie kunnen zijn dat deze ziekte op dit moment niet voldoende gediagnosticeerd wordt op mensen buiten het Arabisch Schiereiland” aldus wetenschappers in het EID.
Verspreiding door medisch personeel
“Dit is hoe MERS de wereld rond zou kunnen gaan,” zegt infectie ziekten expert Dokter Amesh Adalja, van de universiteit van Pittsburgh Medical Centre. Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat iemand geïnfecteerd met MERS de symptomen vertoond. Medisch personeel ‘loopt een enorm hoog risico om MERS op te lopen in vergelijking met het algemene publiek’, volgens Adalja aan Reuters.
“Van Houston tot Manila, worden artsen en verpleegsters gerekruteerd voor lucratieve banen in Saoedi-Arabië. Omdat het koninkrijk de afgelopen paar jaar steeds meer buitenlands medisch personeel heeft aangenomen, bestaat er een goede kans dat het MERS virus meelift met personeel als zijn naar huis terugkeren,” volgens een specialist aan Reuters.