Achtergrond

Een dubbelmandaat voor Geert Wilders is een feest voor iedereen

31-05-2014 15:54

Gisteren kondigde Geert Wilders aan dat hij zowel in het Europees Parlement als in de Tweede Kamer wil gaan zitten. Hij is immers met voorkeursstemmen gekozen in Brussel en wil die zetel innemen, naast zijn huidige zetel in Den Haag. Wettelijk is zo’n dubbelmandaat verboden, maar Wilders wil nu laten uitzoeken of er niet toch een mogelijkheid is.

Eerder was Geert Wilders zowel lid van de gemeenteraad van Den Haag als van de Tweede Kamer. Het was geen succes. Waarom zou een dubbelmandaat nu plotseling wel een goed idee zijn? Het Europees Parlement is immers vele malen drukker en tijdrovender dan een gemeenteraad. Toch is er veel reden enthousiast te zijn over Wilders’ stap.

1. Geen taken

De beleidsmatige invloed van de PVV is in het Europees Parlement vrijwel nul. Er is een eurofiele meerderheid en die maakt dus de dienst uit. Europarlementariërs onderhandelen fulltime over Europees beleid, maar de PVV wil dat beleid sowieso niet. De ideologische afstand is groot en dus is meeonderhandelen zinloos: de PVV is getalsmatig nooit nodig voor een meerderheid, ook niet in combinatie met Front National. Voor PVV’ers is Europarlementariër zijn geen fulltime functie en dus ook combineerbaar met iets anders. Een lidmaatschap van de Tweede Kamer bijvoorbeeld.

2. Den Haag

Het belangrijkste probleem doet zich voor tijdens de maandelijkse stemmingen in Straatsburg. Wilders zal dan vier dagen weg zijn uit Den Haag omdat hij zijn stem moet laten horen. Anders verzaakt hij zijn plicht. Dat klinkt voor een politiek leider uitermate onaantrekkelijk. Immers: Nederland zal vier dagen lang niets van Wilders horen. Dat is niet alleen goed nieuws voor tegenstanders van Wilders, maar vooral voor de PVV zelf. De Tweede Kamerleden zullen eindelijk de kans krijgen uit de schaduw van Wilders te treden.

3. Bekendheid

Wilders is vele malen bekender dan alle andere Europarlementariërs die de afgelopen jaren actief waren. Hij heeft een goede neus voor maatschappelijke thema’s die spelen en is bepalend voor veel politieke discussies. Dit is precies wat het Europees Parlement mist: wat is het verband tussen de thema’s in Brussel en de burger en hoe kan men burgers voor die discussies interesseren? Wilders zal de aandacht voor het Europees Parlement zeker doen toenemen. Dat moet eurofielen als muziek in de oren klinken.

4. Mislukking

Er is een aanzienlijke kans dat de missie van Wilders mislukt en hij al snel teleurgesteld Brussel verlaat. Het is immers gemakkelijker burgers te raken met ‘minder Marokkanen’, een ‘Polenmeldpunt’ en de ‘kopvoddentaks’ dan met allerlei technische voorschriften. Dit soort regels zullen ook met Wilders als Europarlementariër niet snel het nieuws halen. Maar als het Wilders niet lukt Brussel voor burgers interessanter te maken, staat vast dat niemand dat kan. Dat zal de discussie over democratie binnen de EU alleen maar aanzwengelen. Een flop voor Wilders is voor eurosceptici een groot feest.

Chris Aalberts is auteur van Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen.