In verpleeghuis Grootenhoek te Hellevoetsluis mogen patiënten maximaal drie keer per dag naar de plee omdat zulks schriftelijk staat vastgelegd. Om precies te zijn mogen opa Maxkijker en oma Vergeetveel om elf uur, twee uur en om zes uur een boodschap naar keuze doen op de pot. Voor de rest van de tijd houden ze het maar op of gooien ze de luier maar vol. Wil iemand buiten de plas- en poeptijden alsnog zomaar de behoeften doen, dan gaat het personeel moeilijk doen, meldt RTV Rijnmond.
Deze bizarre regels worden bevestigd door familieleden van patiënten. Ook wordt bevestigd dat er vaak ‘lange wachttijden zijn voor toiletbezoek’.
Een bestuurder van het verpleeghuis (dat is iemand die, niet zelden mede op kosten van de belastingbetalers, heel veel meer salaris verdient dan het zorgpersoneel maar daarvoor beslist niet hetzelfde hoeft te doen laat staan ooit hoeft te wachten om naar zijn eigen gouden marmeren plee te mogen) zegt dat het ‘in individuele gevallen’ voorkomt dat personeel afspraken maakt met de bewoners om ‘de werkdruk omlaag te brengen’.
Zo zouden demente bejaarden wel 36 keer per dag naar de plee willen, en dat moeten we natuurlijk niet willen zomaar heel vaak poepen of plassen. Het is niet dat poepen en plassen een elementaire menselijke behoefte is die zo’n beetje gelijkstaat aan dat wat je ‘menswaardige zorg’ zou kunnen noemen. Bovendien is het in volle luiers laten rotten van bejaarden en anderen zorgbehoevenden al jaren schering en inslag in de sociale verzorgingsstaat Nederland dus die bejaarden wisten van te voren wat er met ze zou gebeuren. Beter zeggen ze massaal dat hun leven voltooid is want dan mogen ze van minister Schippers gratis pleite. Scheelt ook meteen in de wachtrij voor de plee.
De afgelopen jaren zijn de bonussen, gouden handdrukken, vertrekpremies en salarissen voor managers in de zorg is de zorgkwaliteit hard achteruit gegaan, mede dankzij keiharde bezuinigingen door de staatssecretaris. Deze staatssecretaris is van de PvdA, een linkse regeringspartij die zegt sociaal te zijn en juist op te komen voor mensen, maar voornamelijk beleid uitvoert waardoor het omgekeerde gebeurt. Vreemd genoeg denkt de PvdA zelf juist ‘het verschil te maken voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving’ en zijn ze daar ‘best een beetje trots op’. Maar misschien bedoelen ze daarmee gewoon dat ze trots zijn op het maximaal drie keer per dag naar de plee laten gaan van demente bejaarden?
Dit artikel is geen stemtip.