CDA en Bussemaker blijven botsen over studieschuld

12-06-2014 12:43

Het CDA en minister Jet Bussemaker (Onderwijs) blijven het hartgrondig oneens over de hoogte van de studieschuld die studenten onder het nieuwe leenstelsel opbouwen. Tweede Kamerlid Michel Rog van het CDA diende donderdag een motie in om Bussemaker ertoe aan te zetten de effecten van het stelsel nader te onderzoeken. De minister wil dat niet en stelt dat er al veel en uitgebreide onderzoeken zijn verricht door verschillende gezaghebbende bureaus.

Bussemaker liet daarop een hele stapel rapporten zien. Maar het CDA hekelt dat daarin alleen wordt uitgegaan van gemiddelden en schattingen. De schuld voor een grote middengroep zou hoger uitpakken. Volgens de minister worden deze onderzoeksmethoden altijd gebruikt bij wetsvoorstellen en is dit het best denkbare dat je kunt laten doen. Ook voor afgebakende inkomensgroepen zijn er tal van factoren die onderling afwijken, omdat gedragseffecten volgens haar altijd onzeker zijn.

Het leenstelsel houdt in dat voor nieuwe studenten de basisbeurs wordt omgezet in een lening. De coalitie van VVD en PvdA krijgt daarin steun van D66 en GroenLinks zodat er een meerderheid voor is. De motie van het CDA werd ondertekend door de SP, PVV, ChristenUnie, PvdD en Kamerlid Klein van 50PLUS. Dinsdag wordt gestemd over alle voorstellen die in het debat zijn ingediend.

(ANP)