D66-leider Alexander Pechtold ziet zichzelf premier van Nederland worden. Dat verklaarde hij in een interview eerder deze week. Maar is Nederland wel klaar voor minister-president Pechtold? Kiesgerechtigde Nederlanders werden door de Politieke Barometer gevraagd op een schaal van 1 tot en met 10 aan te geven wie van de huidige fractieleiders zij het meest geschikt vinden als opvolger van Rutte. Van de fractieleiders van de zes grootste partijen acht de kiezer Alexander Pechtold als meest geschikt voor het minister-presidentschap.
Hoewel de D66-leider het beste scoort van de zes fractieleiders, betekent dit niet direct dat er een breed draagvlak is voor Pechtold als minister-president. Op een schaal van 1 tot en met 10, scoort hij een 5,6. Wilders is met een gemiddelde score van 2,9 de minst populaire kandidaat. Verder scoort Zijlstra (VVD) een 4,3, Samsom (PvdA) een 3,8 en Buma (CDA) en Roemer (SP) beide een 4,8.
Naar verwachting acht de huidige D66-aanhang Pechtold als meest geschikt. Verder zouden ook de huidige aanhang van VVD (6,2) en PvdA (6,8) de nominatie van Pechtold als minister-president toejuichen. Zij zien zelfs liever Pechtold in het Torentje dan “hun” fractieleider, Zijlstra of Samsom. Huidige VVD-kiezers becijferen Zijlstra met een 5,9; huidige PvdA-kiezers geven Samsom een 6,4.
Pechtold gaf in hetzelfde interview aan verbaasd te zijn als het huidige kabinet de regeerperiode zou uitzitten tot 2017. Wanneer kiezers naar hun verwachtingen wordt gevraagd, denkt 38 procent dat het kabinet zal aanblijven tot het einde. 29 procent verwacht dat het kabinet voor die tijd zal vallen.