Binnenland

Van Nellefabriek op werelderfgoedlijst

21-06-2014 12:18

De Van Nellefabriek in Rotterdam heeft een plaats gekregen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dat heeft het werelderfgoedcomité van Unesco zaterdag tijdens een vergadering in Qatar besloten. Het Koninkrijk der Nederlanden telt nu 10 erkende erfgoederen, waaronder de Waddenzee, de Amsterdamse grachten, de molens bij Kinderdijk en het historisch gebied van Willemstad op Curaçao.

Werkomstandigheden

In het complex werd vooral tabak, thee en koffie geproduceerd. De wereldvermaarde architect Le Corbusier omschreef het als “het mooiste schouwspel van de moderne tijd’”. Het ging hem om de architectuurkeuze van licht, lucht, ruimte, reinheid en beweging. Maar naast de esthetiek creëerde Kees van der Leeuw, niet alleen bouwheer maar ook vennoot van de fabriek, ook een fundamentele verbetering van de werk- en levensomstandigheden van de fabrieksarbeiders.

Het gebouw en de directe omgeving werden haast paradijselijk voor fabrieksarbeiders die donkere werkplekken gewend waren. De lichtheid moest opgewektheid uitstralen. De arbeider moest zowel staand als zittend een onbelemmerd uitzicht hebben. Zo voelden de werknemers zich niet opgesloten. Van der Leeuw maakte een studiereis naar Amerika onder meer om geschikte kunstverlichting te vinden.

ANP-1000_27733648

Verplicht goed beheer

De erkenning betekent, naast wereldwijde reclame voor het gebouw, dat de Nederlandse overheid zich verplicht tot goed beheer van het object. De Van Nellefabriek krijgt nu niet direct geld van Unesco. Een delegatie uit Rotterdam, met onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb, was in Qatar aanwezig op het moment dat de toekenning kwam. De burgemeester noemde de Van Nellefabriek een paleis voor de arbeiders.Hij reageerde verheugd op het eerste Unesco-erfgoed in zijn stad.

“Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is één van die iconen; een gebouw dat uniek is voor zijn tijd, in materiaal en vorm en vanuit sociaal oogpunt.”

De nieuwe status van het complex ziet de burgemeester als een geschenk voor alle toekomstige generaties.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei bij het indienen van het nominatiedossier vorig jaar dat Nederland met de Van Nellefabriek goud in handen had: “Dit prachtige gebouw is een voorbeeld van hoe monumenten bewaard en levend gehouden kunnen worden voor volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft in alle opzichten voort.”

(ANP)