Politiek

Frans Timmermans (PvdA) doet streng tegen ambassadeur Egypte

23-06-2014 16:24

De journaliste Rena Netjes heeft in Egypte geen eerlijk proces gehad en Nederland is zeer teleurgesteld in het vonnis, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag. “Nederland neemt deze zaak hoog op”, aldus de bewindsman.

Timmermans heeft de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden. Dat is maandagmorgen direct gebeurd. Ook heeft de minister de zaak later op de dag in Luxemburg met zijn EU-collega’s besproken.

Netjes werd maandag bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel. Ze is veroordeeld voor het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

De advocaten van Netjes mochten haar niet bij het proces verdedigen omdat zij afwezig was. Ook is er niet inhoudelijk op haar zaak ingegaan. Timmermans: “Aan de minimumvereisten voor een eerlijke rechtsgang is niet voldaan.” Hij vindt het geheel strijdig met VN-verdragen.

Ook de EU is boos op Egypte. Dat verklaarde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg na overleg met zijn EU-collega’s. Hij had beloofd de kwestie aan te kaarten. Er zijn veel landen die afstand nemen van wat er in Egypte is gebeurd, aldus de bewindsman.

Timmermans laat verder de Nederlandse ambassadeur in Egypte zijn ongenoegen kenbaar maken aan de Egyptenaren. Hij wil vervolgens bereiken dat de rechtszaken worden herroepen omdat zij “fundamenteel in strijd waren met de regels van de rechtsstaat”.

Anp