Economie

Slecht slapen kost u geld, heel veel geld

19-12-2016 17:36

Dat slecht slapen problematisch is voor de gezondheid zal bekend zijn. Maar minder bekend is dat slecht slapen de economie jaarlijks bakken met geld kost. De wereldeconomie welteverstaan: maarliefst 680 miljard dollar schade lijden de VS, Canada, Japan en Groot-Britannië samen elk jaar door een tekort aan slaap, zo meldt het internationale onderzoeksbureau Rand.

Volgens de onderzoekers is er weliswaar steeds meer bewijs dat slaaptekort slecht is voor zowel je gezondheid als voor je relaties en je werk, maar is het nog altijd moeilijk om mensen te overtuigen van het belang van voldoende slaap. Vooral in de VS slaapt men gemiddeld weinig per nacht. En dat terwijl ook het CDC het tekort aan slaap inmiddels een ‘landelijk gezondheidsprobleem’ noemt.

Er zijn inmiddels ook aanwijzingen dat stelselmatig slaaptekort verband houdt met beroertes, diabetes, depressie, obesitas, dementie en hart- en vaatziekten. Uiteraard zorgt slaaptekort ook voor concentratieproblemen waardoor je minder efficiënt werkt en sneller fouten maakt. Dit zorgt ervoor dat de arbeidsproductiviteit afneemt terwijl op den duur kosten hoger worden omdat er vaker sprake is van arbeidsuitval door gezondheidsproblemen.

In Nederland is het niet anders. Zeker 60 procent van de Nederlanders slaapt te weinig en te slecht. Dit komt niet alleen door problemen maar ook vaak door een slechte ‘slaaphygiëne’ en het te weinig rekening houden met de juiste omstandigheden voor een goede nachtrust, het creëren van een juiste slaapcultuur. Het is juist deze slaapcultuur waar Nederlanders zich nog te weinig bewust van zijn. Net als sporten zou goed slapen en dus het bewust bezig zijn met een goede slaapcultuur bovenaan moeten staan bij het werken aan een goede gezondheid.

Belangrijk zijn bijvoorbeeld goed en gezond eten, niet teveel koffie en alcohol drinken, ontspannen voor het slapengaan en uiteraard het besteden van tijd aan de aanschaf en het gebruik van een echt goede matras. Bovendien scheelt het ook als we een vast slaapritme hebben en we zo snel mogelijk opstaan na het ontwaken, zo valt leggen de aan het Rand-rapport verbonden deskundigen uit.