Regio

Overlastasielzoekers Weert krijgen verplicht huisarrest

20-12-2016 17:17

De burgemeester van Weert, Jos Heijmans (D66), heeft een noodbevel uitgevaardigd waardoor Noord-Afrikaanse overlastasielzoekers het azc vanaf woensdag niet meer mogen verlaten. Dit meldt 1Limburg.

Alleen tussen 13:00 en 14:00 uur mogen asielzoekers het azc verlaten om boodschappen te doen.

Ze moeten zich drie keer per dag melden bij de bewaking van het azc en riskeren een boete van 3600 euro of drie maanden cel.

Het zijn overigens vooral de goeden die nu onder de slechten moeten lijden. Een groep van zo’n 20 asielzoekers teistert Weert al maanden en maakt zich schuldig aan diefstal, zakkenrollerij en intimidatie van medebewoners.

Het noodbevel duurt tot en met 2 januari. Voor de twintig wordt bovendien de asielprocedure versneld. In de tussentijd wordt hen een streng regime opgelegd.

Eerder nam de Groningse gemeente Vlagtwedde al maatregelen tegen een groep asielzoekers die de openbare orde verstoorde rond het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Zo is cameratoezicht ingevoerd en krijgen asielzoekers die de openbare orde verstoren een gebiedsverbod voor maximaal drie maanden.

Ook is de politie meer, zichtbaar en onzichtbaar, aanwezig in de buurt van het asielzoekerscentrum. De controle op het terrein zelf wordt opgeschroefd en in bussen die stoppen in de omgeving is meer toezicht ingevoerd.

Anp/tpo