PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher gaat het verkiezingsprogramma deels op de de schop gooien en trekt daarmee de PvdA verder naar links. “Ik pleit voor een progressief patriottisme” zegt hij in een interview in de Volkskrant.
De partijleider wil de veranderingen op drie fronten doorvoeren. Europa moet socialer en de belasting voor bedrijven en grootverdieners moet omhoog. Dat geld moet naar de ouderenzorg en mensen met een smalle beurs.
“Trots op Nederland moeten we niet alleen overlaten aan rechtse partijen die dan met een vlaggetje gaan wapperen. We moeten juist trots zijn op onze verzorgingsstaat.”
Hij zal de aanscherpingen op 14 en 15 januari voorstellen aan het partijcongres
De vicepremier won onlangs de strijd om het lijsttrekkerschap van Diederik Samsom. Asscher is de afgelopen maanden met duizenden mensen in gesprek geweest en zegt dat er ‘strijdlust’ van hem wordt verwacht. Hij heeft de ongeveer 50.000 PvdA-leden woensdag een brief gestuurd.
Daarin staat dat Asscher jaarlijks 300 miljoen extra wil investeren in ouderenzorg. Hij wil het geld hiervoor krijgen door een nieuw tarief in de inkomstenbelasting van 60 procent in te voeren voor inkomens boven de 150.000 euro.
Verder wil hij de vennootschapsbelasting verhogen “zolang er nog op grote schaal belastingontwijking plaatsvindt” door bedrijven. Met dat geld moeten mensen met een smalle beurs die bijvoorbeeld een zwaar beroep hebben gehad iets eerder kunnen stoppen met werken. Elke procent verhoging van deze belasting levert volgens Asscher 700 miljoen euro op.
Ook wil hij werknemers nog een voordeeltje geven via de belastingen en wil hij meer werkgelegenheid creëren. Dit wil hij bereiken door werkgevers meer belastingkorting te geven als ze mensen met een bescheiden inkomen in dienst hebben.
Ten slotte wil Asscher de onderhandelingen over het uittreden van de Britten uit de EU aanpakken om “nieuwe, eerlijke spelregels af te spreken voor werknemers in Europa”.
Volgens hem zijn “te veel werknemers in bijvoorbeeld de bouw, de transportsector en de landbouw nu de dupe van oneerlijke Europese spelregels”.
Anp