Binnenland

Defensie loost vier topambtenaren vanwege ICT-falen

01-07-2014 14:29

Vier topambtenaren bij Defensie worden vervangen vanwege de aanhoudende ICT-problemen bij het ministerie. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat direct ingrijpen in de ICT bij Defensie noodzakelijk is.

Er zijn volgens het onderzoek een reeks tekortkomingen. Zo is computerapparatuur en -infrastructuur verouderd waardoor de kans op uitval van bijvoorbeeld netwerken toeneemt. Ook is er onvoldoende reservecapaciteit om de uitval op te vangen. “Dit alles behelst risico’s voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en vraagt derhalve om direct ingrijpen”, aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdag aan de Tweede Kamer.

Stammenstrijd

Hennis verraste de Kamer medio mei door te meldden dat er mogelijk ‘grote problemen’ waren bij de ICT. Partijen reageerden verbijsterd. De minister gaf toen al aan een onafhankelijk bureau direct een onderzoek te laten doen naar de situatie.

Angelien Eijsink van de PvdA sprak van een ‘bom’ en was ‘verbijsterd’. Zij vroeg zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. “Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande”, zei ze. Raymond Knops (CDA) zei destijds de openheid van de minister te waarderen.

ICT-project Speer

Automatisering bij Defensie kent een moeizame geschiedenis. Zo kampt het honderden miljoenen kostende ICT-project Speer dat de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen moet verbeteren, al jaren met vertraging en problemen

Verder ontbreekt er een visie voor de ICT. Er is sprake van een “ineffectieve besturing”. Besluiten worden volgens het onderzoek op een verkeerd niveau genomen waardoor onduidelijk is wat de gevolgen zijn. Hennis versterkt de positie van de Hoofddirecteur Bedrijfsvoering. Hij wordt verantwoordelijk voor de ICT-strategie.

Verstoorde verhoudingen

Ten slotte blijken er ‘verstoorde verhoudingen’ tussen de twee organisaties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de ICT. Tussen beide organisaties klikt het niet en de communicatie tussen de twee is slecht. “Dit vormt een risico voor de operaties en de bedrijfsvoering.” Bij het management van deze beide organisaties worden de topambtenaren vervangen. Het gaat om twee burgers en twee militairen (een kolonel en een generaal), meldden ingewijden. Ze blijven in functie tot hun opvolger is gevonden. Daarna zal een andere post voor ze worden gezocht.

Volgens een woordvoerder van Defensie zijn de militaire operaties nooit in gevaar gekomen. Hoeveel de maatregelen gaan kosten, is nog niet duidelijk. In het najaar wordt daarover meer bekend.

Overheid en ICT

De overheid worstelt op veel terreinen met ICT, de afgelopen tijd lazen we onder andere over:

Dat er een commissaris komt om de ‘digitale projecten’ in goede banen te leiden, als antwoord op ‘permanent falen’ binnen de rijksoverheid

De PvdA die sprak van ‘een bom’ toen Minister Hennis in mei de situatie bij defensie duidde

Deadlines die nooit gehaald worden bij ICT-projecten

De Rijksoverheid die projecten juist decentraliseert

En in 2011 nog, over de een WRR-rapport dat opriep tot een veel eenduidiger visie

(TPO/ANP)