Met nog één minuut te spelen in de verlenging van een WK-kwartfinale je keeper wisselen: ja, dan ben je iemand. De Duitse media zijn wat dat betreft eensgezind in hun oordeel: van ‘wisselgod’ (Die Zeit) tot de karakterisering als een legendarische scene in de voetbalgeschiedenis (Die Welt), Van Gaal wordt door elke krant bejubeld als de enige echte ‘Architekt des Clockwork Oranje’ (Der Spiegel).
De wedstrijd van zaterdag werd door Die Zeit omschreven als een voortdurende, soms wanhopige, zoektocht naar een blikopener door Oranje. Dat die uiteindelijk gevonden werd in de persoon van de metselaar Krul maakte voor dit Duitse weekblad het drama compleet. Der Spiegel tooide deze wedstrijd in deze lijn als ‘elfmeter-krimi’. Het spel had de opbouw van een thriller, waarbij de eerste 80 minuten met relatieproblemen en de moeilijke jeugd van de hoofdpersoon werden gevuld en het laatste half uur met schietpartijen, achtervolgingen en in de laatste vijf minuten een grote shoot-out.
Interessanter is misschien dat Nederland door Die Zeit als een van de grote voetballanden aller tijde wordt geportretteerd. ‘Und so sind am Ende dieses aufregenden Turniers doch die Großen im Halbfinale wieder unter sich.’ Nederland als een van de grote vier? Misschien. Die Zeit merkt dan ook op dat we over enkele dagen een herhaling van de WK-finale van 1978 kunnen verwachten. “Hitsig en taai was het spel toen, en zo zal het ook woensdag zijn.’ De beste blikopeners ter wereld zullen strijden om een finale plaats, Robben versus Messi.
Der Spiegel wijst er wel op dat het bereiken van de halve finale voornamelijk de verdienste is van Van Gaal. De Duitse krant constateert daarom met enig goedkeuren dat de stemming in Nederland over de bondcoach van oranje naar de positieve kant is omgeslagen. Ook de Süddeutsche Zeitung viel deze wending naar een Van Gaal-gekte op: ‘Inmiddels bejubelen de Nederlandse media Van Gaal, die zij voor zijn defensieve speelstijl de laatste weken juist zo graag bekritiseren.’
Over het optreden van Tim Krul zijn de meningen echter verdeeld. Waar Die Welt de wissel omschrijft als een geslaagde remake van een actie van zeven jaar geleden in het duel tussen FC Nürnberg en Hannover om de DFB-Pokal,vragen het grootste boulevardblad van Europa Bild en de chique Frankfurter Allgemeine Zeitung zich af of de ‘Psychospielchen’ van de doelman niet bestraft hadden moeten worden. De reactie van ex-Mannschaft doelman en enfant terrible Oliver Kahn dat een provocerende speelwijze nu eenmaal bij profsport hoort, geeft Krul volgens beide kranten het voordeel van de twijfel.
De Süddeutsche Zeitung sluit zich hierbij aan en benadrukt dat de Costa Ricanen begonnen met unfair-play. Schwalbes en overtredingen waren eerder regel dan uitzondering voor deze midden-Amerikanen. Krul moeten we wat dat betreft geen verwijt maken: ‘Er kam, pöbelte, hielt und siegte. Opvallend is dat deze Zuid-Duitse krant het spel van oranje juist bejubelt: ‘De kwartfinale leek op een bekerwedstrijd tussen een club uit de Bundesliga en een vierde divisionist, zo flink werden de Costa Ricanen ingesnoerd.’
Dat de wedstrijd uiteindelijk beslist moet worden door een penaltyserie wordt door de Süddeutsche echter zeker niet als een verlies gekarakteriseerd. ‘Oranje heeft nu ook de kennis dat ze uitblinken in penalty’s.’ Dat Nederland inmiddels de grote favoriet is voor de wereldtitel mag volgens deze krant en Die Welt dan ook duidelijk zijn.
Woensdagavond weten wij meer.