Nieuws

Zorgen Amnesty om gevangenis VS

16-07-2014 07:19

Amnesty International maakt zich zorgen over de opsluiting van veroordeelden in een zwaarbeveiligde gevangenis nabij het Amerikaanse Florence. Er worden gevangenen langdurig in eenzame opsluiting gezet en dat is in strijd met de internationale wetgeving, schrijft de organisatie in een rapport dat woensdag werd gepubliceerd.

Amnesty spreekt van een “wrede, onmenselijke en degraderende behandeling” van gevangenen, door ze minstens een jaar lang in een isoleercel op te sluiten. De gevangenen moeten tussen de 22 en 24 uur per dag in hun cel doorbrengen. De fysieke en psychische impact hebben ertoe geleid dat sommigen van hen zichzelf pijnigen of zelfs zelfmoord plegen.

In de gevangenis, bekend onder de naam ADX Florence, is plek voor 490 gedetineerden. Volgens een studie van advocaten brengt een gevangene gemiddeld 8,2 jaar door in een isoleercel. De cellen hebben een massief metalen deur en een klein raampje met uitzicht op een stenen muur of de lucht, zodat er geen contact kan worden gemaakt met medegevangenen. Meubels zijn gemaakt van beton.

In september hing een gevangene zichzelf op, nadat hij 10 jaar in de isoleercel had doorgebracht. Psychotische klachten zouden door het personeel zijn genegeerd. Het plan van de Amerikaanse overheid om eenzame opsluiting in meer gevangenissen toe te passen, noemt Amnesty “zorgwekkend”.