Het RTL-verkiezingsdebat is voor veel kiezers het echte startschot van de campagne. De politici hebben zich tegen die tijd al de blaren op hun tong geluld maar voor de meeste Nederlanders beginnen de verkiezingen pas te leven na dit debat. Het debat tussen de grootste partijen vindt plaats op zondag 26 februari. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 15 maart.
De politieke redactie van RTL Nieuws heeft echter een bommetje gegooid in de Haagse stolp. Een paar dagen geleden kondigden ze namelijk aan dat ze de opzet van hun debat gaan aanpassen. In plaats van de gebruikelijke vier partijen gaan ze nu kijken of er meerdere partijen worden uitgenodigd voor het debat. De aanpassing is plausibel. Er zijn op dit moment zoveel partijen die in de peilingen op een gelijk aantal zetels staan dat het onmogelijk is om een duidelijk top vier aan te wijzen. En dus houdt RTL de mogelijkheid open om eventueel een vijfde en een zesde partij uit te nodigen.
Maar dit is tegen het zere been van de PVV en de VVD. Zij willen dat RTL niets aan de opzet verandert. Niet alleen hebben ze laten weten dat ze het er niet mee eens zijn. Ze hebben ook meteen de zwaarst mogelijke dreiging gebruikt die zij bezitten. Ze dreigen het verkiezingsdebat te boycotten als er meer dan vier partijen worden uitgenodigd. Het zegt iets voor de zelfoverschatting van deze partijen. Alsof RTL de grote verliezer is als zij niet komen opdagen. Het komt niet eens in ze op dat de kiezer ze wel eens als jengelende kleuters kunnen zien die krijsend op de grond liggen omdat ze geen koekje krijgen. Maar misschien heeft het nihilisme wel zoveel grip gekregen op de VVD en de PVV dat ze het wel prima vinden om niet aanwezig te zijn tijdens dit debat. Willen ze het liefst alleen nog maar communiceren vanuit hun eigen gesloten bastion. Louter zenden en niets meer ontvangen.
Hoe het ook zij. Het is te hopen dat RTL niet zwicht voor de dreiging. Ook al gaat het hier om de twee partijen die volgens de peilingen gaan uitmaken wie de grootste wordt na de verkiezingen. De politiek mag dan de macht hebben om wetten te maken en het land te besturen maar ze mogen nooit de redactionele afwegingen van een onafhankelijk nieuwszender bepalen. Dictaten moeten we laten voor wie ze bedoeld zijn, dictators.