Het samenwerkingsverband ‘Burgers tegen Plasterk‘, is in het ongelijk gesteld door de rechtbank in Den Haag. Zij vorderden ondermeer een verbod op het ontvangen van gegevens van buitenlandse geheime diensten en een verklaring dat de staat handelt in strijd met het Nederlands recht. De rechtbank wijst de vorderingen af, en de Nederlandse staat mag dus vooralsnog de gegevens blijven ontvangen en gebruiken.
De rechtbank constateert wel dat “niet [kan] worden uitgesloten dat die gegevens door buitenlandse diensten zijn verzameld in strijd met op Nederland rustende internationale verdragsverplichtingen”. Zij gaat echter niet mee in de vorderingen van de eisers, die vroegen om verbod op de uitwisseling van gegevens. Van ‘onrechtmatig handelen van de Staat’, is volgens de rechtbank namelijk geen sprake.
De coalitie van de eisers is een samenwerkingsverband van ondermeer de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Privacy First. Ook journalist Brenno de Winter, die ook voor ThePostOnline schrijft, maakte onderdeel uit van de ‘coalitie’.
Met haar uitspraak, lijkt de rechtbank een omweg open te laten waarlangs Nederlandse inlichtingendiensten toch aan gegevens kunnen komen die hier anders niet direct verzameld zouden kunnen worden.
Journalist Brenno de Winter verklaart desgevraagd tegenover ThePostOnline dat hij de uitspraak nog “nader aan het bestuderen” is. Hij vraagt zich in ieder geval af hoe het zit met de rechtsbescherming zoals de rechtbank die ziet, “als Nederlandse burger op niet-Amerikaans grondgebied heb ik die niet”. De rechtbank ziet op haar beurt wel ruimte voor bezwaren die van geval tot geval bekeken zouden moeten worden. Deze zullen “op individuele basis tot hun recht moeten komen”, ze wijst de algemene vorderingen van de eisers echter af.
Morgen zal De Winter in een column uitgebreid terugkomen op de uitspraak. Volgens hem gaat het samenwerkingsverband in ieder geval “zeker in beroep” tegen het vonnis.